KKTC’de eğitim faaliyetlerine devam eden ve ismini Güney Kıbrıs’ta kalan Hz. Muhammed’in halasından alan Hala Sultan İlahiyat Kolejini kapatma girişimi, vatandaşların tepkisine neden oldu.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, KKTC’nin ilk ve tek ilahiyat koleji olan Hala Sultan İlahiyat Kolejinin kapatılması için dava açmıştı. Davaya ilişkin duruşma dün gerçekleştirilirken, duruşmanın yapıldığı sırada Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği ve vatandaşlar adliye önünde toplanarak durumu protesto etti. Grup, ellerinde “Bizim bir eğitim hakkımız var”, “Dinimi de bilimi de okulda öğrenmek istiyorum”, “Özgür düşünelim ve özgürlüklere saygı duyalım” yazılı pankartalar taşıdı.
Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılmasıyla ilgili davayı takip eden avukat Yusuf Ergüçlü, duruşma sonrası yaptığı açıklamada davanın bugün ilk defa görüşülmeye başlandığını belirterek, davanın özgürlüklerle, insanların inançlarını özgürce yaşayıp eğitim alabilmeleriyle ilgili bir dava olduğunu söyledi. Ergüçlü, davanın 23 Kasım’a ertelendiğini de açıkladı.

HAKSIZ, MAKSATLI İFTİRA VE İTHAMLARLA KAPATILAMAYACAK
KKTC Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği Asbaşkanı Hikmet Kaynarca ise, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin haksız, maksatlı iftira ve ithamlarla kapatılamayacağını söyledi. Kaynarca, okulu kapatmaya çalışmanın demokratik olmayan, insanların düşüncelerine ve inançlarına saygı göstermeyen bir yaklaşım olduğunu söyledi. KKTC’de ilk ve tek olan ilahiyat koleji ile amaçlarının akademik alanda başarıyı elde etmek, milli ve manevi değerlere bağlı nesiller yetiştirmek olduğunu kaydeden Kaynarca, KKTC’nin haklı davalarında yanlarında olacağına, yargının da hatalı adımı düzelteceğine inandığını belirtti.
Hukukçular ise hükümetin gerekli yasaları çıkaramaması durumunda KKTC Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin yargı tarafından kapatılmayla karşı karşıya kalabileceğini ve gerekli yasal düzenlemelerin biran önce geçirilip mevzuata uygun hale getirilmesi gerektiğini dile getirdiler.

VELİLER DE TEPKİLİ
Kıbrıslı Ayhan Akkurt, “Din eğitimi engellenmemiştir, engellenmeyecektir. Çünkü biz İslam’ı, dinimizi öğrenmek isteyen bir toplumuz. Bunları öğrenmek için bugün ilahiyat kolejinde tahsil yapmaktayız. Amacımız bu güzelliği tüm topluma göstermektir. Bu fitne fesadı kaldırmaktır. Bunların amacı topluma zarar vermektir” dedi.
Kıbrıslı bir veli ise, “Okuluma dokunma yürüyüşüne” katıldığını kaydederek, “Nedeni de çocuklarımın dini eğitim almasını istiyorum. Bütün dinlerde 3 yaşında, 2 yaşında başlıyor. Amerika’da, Avrupa’da çocukların dini eğitim alması engellenmiyor. Neden Kıbrıs’ta engelleniyor” ifadesini kullandı.
Slogan atarak Lefkoşa Kuğulu Park’a yürüyen grup, bir süre parkta durduktan sonra dağıldı. KKTC Hala Sultan İlahiyat Kolejinin kapatılmasıyla ilgili Yüksek İdare Mahkemesi, 17 Haziran 2016 tarihinde okulun Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Yasası çerçevesinde açılmasının ve bu müfredatla eğitim vermesinin yasa dışı olduğuna karar vermişti.
(İHA)