Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in 3 günlük ziyareti sona erdi. Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’la temaslarını tamamlayan Moon, Seul’e geri döndü.

Pyongyang ziyaretini tamamlayan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Pyongyang Sunan Uluslararası Havalimanı’ndan ülkesi Seul’e uğurlandı. Moon ziyaretinin son gününde Baektu Yanardağı’nı ziyaret etti. Teleferikle Baektu Yanardağı’na çıkan liderler samimi pozlar verdi. Pyongyang’da üçüncü kez bir araya gelen Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la zirvede önemli sonuçlar elde etti. Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, yabancı uzmanların gözetiminde ABD’den de karşılıklı eylem gelirse nükleer füze tesislerini ortadan kaldıracağını, ABD ile askıya alınan ilişkilerini canlandıracağını ve Seul’e ziyaret düzenleyeceği sözünü verdi.

Pyongyang’daki zirveye ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin Kuzey Kore’yle görüşmelere başlamak için hazır olduğunu ifade etti. Pompeo, Kuzey Koreli mevkidaşı Ri Yong Ho’yu gelecek hafta BM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilecek toplantıya davet etti. Pompeo, Pyongyang ve Washington arasındaki müzakereleri yeniden başlatacağını ve Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılmasının süreceğini belirtti.

ÇİN’DEN DESTEK

Çin, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki görüşmeyi destekledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, "Bu gelişmeyi olumlu karşılıyor ve her iki tarafa da müspet çabaları nedeniyle teşekkür ediyoruz. Barış refah, uzlaşı ve işbirliği yarımadadaki ve bölgedeki halkların müşterek arzusu. Yarımadadaki bir komşu olarak Çin, Kuzey ve Güney taraflarının diyalog ve istişare yoluyla karşılıklı ilişkileri geliştirmesini sürekli desteklemekte, istişare ve işbirliğini ilerletmektedir" şeklinde konuştu.

KUZEY KORE LİDERİ KİM’DEN SEUL’E ZİYARET SÖZÜ

Olumlu geçen görüşmelerin ardından Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, Güney Kore’nin başkenti Seul’e resmi ziyaret düzenleyeceği konusunda da söz verdi. Zirvede Kore Adası’ndaki barışa katkıda bulunacağını vurgulayan Kim, “Moon Jae’ye yakın zamanda Seul’ü ziyaret edeceğim konusunda söz verdim. Kesinlikle el ele vereceğiz ve barış ve refahı artırmak için başlattığımız kutsal yolculuğa liderlik edeceğiz. Böylelikle bu ayrılığa ve insanların yüreğindeki hüzün ve yaralara son vereceğiz” dedi.

Kore medyası ziyaret gerçekleştiği takdirde ’eşi benzeri görülmemiş’ başlığı ile ziyaretin önemine vurgu yaptı.

TRUMP’TAN ZİRVEYE DESTEK

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in Kore Adası’nın nükleerden arınma süreci kapsamında Pyongyang’da gerçekleşen zirve hakkında sosyal medya üzerinden yorum yapan ABD Başkanı Donald Trump ise "Kuzey Kore nükleerden arınma sürecine bağlılığını yeniledi. Epey yol kat ettik” ifadelerini kullandı.

ZİRVE PROTESTO EDİLDİ

Güney Koreli göstericiler zirveyi protesto etti. Göstericiler, "Kim Jong Un yararına olan zirveye hayır" yazılı pankartlar taşıyarak Kim Jong un aleyhine sloganlar attı.

(İHA)