Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için KKTC’de oy verme işlemi bugün başladı.
KKTC’de yaşayan Türk vatandaşları, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı uyarınca bugünden itibaren 3 Ağustos’a kadar Lefkoşa Türk Lisesi ile 20 Temmuz Fen Lisesi’nde oy kullanabilecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup da KKTC’de yaşayan 90 bin civarındaki seçmen, iki okuldaki sandıklarda, YSK’dan aldıkları randevu uyarınca 08.00-17.00 saatleri arasında oy verebilecek.

RANDEVULU SİSTEM
Yurt dışında yaşayan seçmenler için yapılan düzenlemeyle seçmenlere oy verebilmeleri için YSK’nın web sitesi aracılığıyla randevu verildi. Randevu almayan seçmenlere ise sistem tarafından otomatik randevu verildi. Randevu almayan ve “seçsis sistemi” tarafından kendilerine otomatik randevu verilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, oy verme günü, saati ve yerlerini YSK’nın internet adresinden kontrol etmesi gerekiyor. İnternet imkanı olmayanlar randevu gün, saat ve oy kullanılacak sandıklarını YSK’nın çağrı merkezinden ya da Lefkoşa Büyükelçiliği’nin konsolosluk numarasından veya Büyükelçilik santralinden öğrenebilecek.

RANDEVUYU KAÇIRAN SEÇMENLER
Oy kullanmak için randevu gününü kaçıran seçmenler, Lefkoşa’da kurulacak sandıklarda oy kullanma hakkını kaybedecek. Randevusunu kaçıran seçmenler ancak Türkiye’deki 42 gümrük kapısında oyunu kullanabilecek. Gümrük kapılarında 26 Temmuz’da başlayan oy verme işlemi ise 10 Ağustos’a kadar sürecek. Seçmenlerin sandık başına TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaportla gitmeleri gerekiyor.

BÜYÜKELÇİ AKÇA’DAN AÇIKLAMA
TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, dün düzenlediği basın toplantısında, seçmenlerin oy kullanma gününü kaçırmamasının büyük önem taşıdığını, saatinden geç gelenlerin ise sıranın sonuna geçip sırası gelince oyunu kullanabileceğini söyledi. Sandıklardaki bilgisayarların sadece o sandığa randevusu verilmiş seçmenler için açık olacağını belirten Akça, randevusu olmayan bir günde gidilmesi durumunda hiçbir şekilde oy kullanma şansı olmayacağını çünkü bilgisayarlarda kişinin isminin bulunmayacağını anlattı.
Oy kullanmaya TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı ya da pasaportlarla gidilmesi gerektiğini da ifade eden Akça, eğer kişinin TC Kimlik numaralı nüfus cüzdanı yoksa konsolosluğun o saatlerde açık olacağını ve konsolosluğa uğranarak nüfus cüzdanı örneği alınarak kimlik numarasız nüfus cüzdanıyla oy kullanılabileceğini dile getirdi.
Oy kullanma randevusu Lefkoşa’dan alındıysa ve o tarihte bir seyahat söz konusuysa kişinin Türkiye’de 42 ayrı gümrükte kurulmuş sandıkta 10 Ağustos’a kadar da oy kullanabileceğini söyleyen Akça, bu tarihlerin 1. tur için olduğunu, ikinci tura kalınması halinde Lefkoşa’da 17-20 Ağustos arasında ve gümrük kapılarında da oy vermek için tarih ilan edileceğini belirtti.
KKTC’de toplu ulaşım imkanlarının sınırlı olduğunu ve kendilerine gelen bilgilere göre bazı yerlerde belediyelerin vatandaşlara yardımcı olmak için organize olduğunu kaydeden Akça, vatandaşların belediyelerle irtibat kurması durumunda bu imkandan yararlanabileceğini de söyledi.

DİĞER ÜLKELERDEKİ OY VERME SÜRELERİ
YSK’nın aldığı karar uyarınca, Almanya, ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsrail, İsviçre, İtalya, KKTC, Lübnan, Norveç, Romanya, Suudi Arabistan ve Türkmenistan’da ilk tur için oylama 31 Temmuz-3 Ağustos’ta 4 günde yapılacak.
Kanada, Avustralya ve Rusya’da oy verme işlemi 31 Temmuz-2 Ağustos, Bulgaristan ve Kazakistan’da 1-3 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.
Sandık kurulacak diğer ülkeler ve oy kullanma süreleri şöyle olacak: "Avusturya, Yunanistan, Cezayir, İngiltere, İsveç, Japonya, Katar, Kırgızistan, Macaristan ve Makedonya’da 2-3 Ağustos, Çin Halk Cumhuriyeti’nde 31 Temmuz, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2 Ağustos, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Kosova, Kuveyt, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda’da 3 Ağustos."

3 ADAY YARIŞIYOR
Türkiye’de yaşayan seçmenlerin 10 Ağustos’ta sandık başına giderek oy vereceği Cumhurbaşkanlığı seçiminde 3 aday bulunuyor. AK Parti adayı, halen Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP ile MHP tarafından aday gösterilen, “çatı adayı” olarak da nitelendirilen ve TBMM dışındaki bazı partilerin de desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu yarışıyor.

İLK KEZ HALK SEÇİYOR
Bugüne dek TBMM tarafından seçilen Türkiye Cumhurbaşkanı, ilk kez halk tarafından seçiliyor. Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı’nın belirlenmesi için 10 Ağustos’taki ilk turda adaylardan birinin yüzde 50’nin üzerinde oy almaması halinde, seçim ikinci tura kalacak ve ikinci tur ise 24 Ağustos’ta yapılacak.
(İHA)