Kolombiya Hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri FARC arasında son on yılın ilk doğrudan görüşmelerinin başlatıldığı açıklandı.

Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da, 50 yıldır süren çatışmaların tarafları, Norveç'in başkenti Oslo'da tarihi bir karar aldı.

Yapılan ortak açıklamada iki tarafın da görüşmelerin başlatılması ve gelecek ay Küba'nın başkenti Havana'da buluşulması konusunda hemfikir oldukları bildirildi.

Kolombiya hükümetinin görüşmelerdeki temsilcisi iki tarafın da ülkede toplumsal bir değişim gereği konusunda görüş birliği içinde olduğunu söyledi.

Temsilci, silahlı çatışmaya son veren anlaşmanın imzalandıktan sonra, halkın onayına sunulacağını açıkladı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri-FARC adına açıklama yapan İvan Marquez ise gazetecilere "Zeytin dalıyla geldik" dedi ve örgütünün istikrarlı ve kalıcı bir barış arayışında olduğunu vurguladı.

Daha önce birçok kez başlatılan ancak bir sonuca ulaşılamayan barış görüşmelerinde bu kez somut adımlar atılacağı umuluyor.

Görüşmeler sonrasında, FARC'ın etkin olduğu bölgenin kalkındırılması, siyasi hakların garanti edilmesi, silahların toplanması, militanların sivil toplum hayatına entegre edilmesi, uyuşturucu kaçakçılığına karşı ortak mücadele verilmesi ve çatışmalarda ölenlerin haklarının korunması gibi konularda uzlaşma sağlanması bekleniyor.