Havuzlar için önemli bir temizlik görevini yerine getiren havuz robotu sistemleri havuzlara uygun bir hijyenik ortam sağlamaktadır. Havuz robotları içerisinde otomatik havuz sistemleri havuz temizliğinde yoğunlukla tercih edilen sistemlerdendir.

Bu tür gezgin bir robot kendisine verilen görevi yerine getirmek için bulunduğu konum ile hedef konum arasında belirlediği yolda ilerlerken kendisini engelleyebilecek cisimleri fark etmektedir. Bunun için çeşitli cisimlere çarpmadan yoluna devam edebilmelidir. Bu nedenle robotun bulunduğu ortam hakkında bilgi almasını sağlayan mesafe ve yakınlık sensörleri gerçek zamanlı engelden sakınma özelliğine sahip gezgin robot uygulamaları için anahtar rol oynamaktadır. Gezgin robotlar uygulamalarında konum ve cisim algılama problemine çözüm amacıyla sensör tiplerinden biri veya birkaçı kullanılabilmektedir.

Havuz temizliklerinde fiziki olarak; havuz güneşlenme terası temizliği, skimmerlerin ve su seviyesindeki tortu izlerinin temizliği, skimmer sepetlerinin kontrolü ve temizliği, pompa ön filtre sepetlerinin kontrolü ve temizliği, dip süpürgesi ile dip temizliği ve gerekiyorsa ters yıkama temizliği önemlidir.

Bireylerin havuz temizliği atlanmaması gereken önemli hususlardandır. Havuzlarda eğer bu husus atlanılırsa hijyen büyük bir ihtimalle ortadan kalkmıştır. Temizlik faaliyetleri kapsamında havuzun yosun tutmaması gerekiyor ki daha temiz olsun ve daha hijyen olsun. Havuz önemli bir spor faaliyetinin gerçekleştirildiği yer olmasına rağmen temizlenmez ise çok ciddi hastalıkların başlangıcıdır. Çeşitli hastalıklardan korunmak için havuz robotu gibi önemli ekipmanların kullanılması gerekiyor.

Havuzların temizliği için fiziksel ve kimyasal olarak gerekli şartlar sağlanarak yüzme havuzlarında sağlık için pek çok risk ortaya çıkmaktadır. O yüzden yüzme havuzunun günlük, haftalık ve aylık periyotlarla düzenli bakım görmesi gerekmektedir. Çünkü havuzlar temiz olduğu kadar temizlik açısından da büyük bir risk teşkil etmektedir. Onun için havuz robotlarından sıklıkla faydalanmak gerekiyor. Havuz sahipleri bir havuzu işletebilmesi için temizlik ve bakımının yapılması gerekiyor. Onun için gerekli belgelerin alınmış olması gerekmektedir. Temizlik hususunda ciddi bir faaliyet gerçekleştirilerek önemli bir adım atılmış olacaktır.