Kuzey Kore ordusu adına yapılan açıklamada, "yakında" başlayacak bir operasyonla "hedef yerle bir edilecek" denildi.

İlgili HaberlerKuzey Kore roket fırlatmaya hazırlanıyorK.Kore'ye karşı füze savunma sistemi'Kuzey Kore bu kez sözünü tutmalı'Devamı için tıklayın İlgili KonularAsya Cuma günü Kuzey Kore bir miting düzenleyerek Güney Kore Cumhurbaşkanı'nın Kuzey hakkında yaptığı yorumları kınamıştı.

Geçen hafta Güney Kore hükümeti, Kuzey'e karşı konuşlandırdığı füze sayısını arttırdığını açıklamıştı.

Savunma bakanlığından bir sözcü, füzelerin bin km menzile ve Pyongyang'ın nükleer ve füzeüretim alanlarını vurma gücüne sahip olduğunu söyledi.

Kuzey Kore'nin yaptığı açıklamada Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, savunma bakanı, uzmanlar ve "tarafsız kamuoyunu yıkıma uğratan" muhafazakâr yayıncıların da dahil olduğu "sıçanımsı unsurlar" doğrudan hedef alılndı.

Televizyonda yayınlanan açıklamada "devrimci silahlı kuvvetlerimizin özel eylemleri yakında başlayacak ve hainler grubunun pervasız meydan okuyuşuna cevap verecektir" denildi.

BBC muhabiri Lucy Williamson, 13 Nisan'daki başarısız roket atışının ardından son günlerde Kuzey Kore söylemlerinin keskinleştiğini belirtiyor.

Kuzey Kore, roket atışının amacını yörüngeye uydu yerleştirme olarak açıklamış, fakat muhalifler bunun Birleşmiş Milletler'in yasakladığı füze teknolojisi denemesi olduğunu iddia etmişti.

İlişkiler 2008'den bu yana gerginKuzey ve Güney Kore arasındaki ilişki özellikle Cumhurbaşkanı Myung-bak'ın göreve başladığı 2008'den bu yana daha da gerginleşti.

Myung-bak hükümeti, Kuzey'e karşı yapılacak gıda yardımlarının, bu ülkenin nükleersilahsızlanma konusunda kaydedeceği gelişmeye bağlanmasını istiyor.

Roket atışına ilişkin Seul'ün eleştirilerini tepkiyle karşılayan Kuzey Kore, ülkenin kurucu lideri Kim İl-sung'un 100. doğum günü vesilesiyle atışın yapıldığını açıklamıştı.

Kuzey Kore açıklamasında, "bu eylemler halkın öfkesini ve kırgınlığını yansıtıyor; bütün ordunun ve halkın yüsek önderliğimizin onurunu korumak için yürüttüğü kutsal bir savaşı ifade ediyor" denildi.

Kuzey Kore'nin baş müttefiki Çin ise Pazar günü yaptığı açıklamada bu ülke ile daha yakın ilişki ilanında bulundu.

Çin dışişleri bakanlığından yapılan bir açıklamada, Çin'in en kıdemli diplomatı Dai Bingguo'nun, Çin'i ziyaret eden Kuzey Kore yetkilisi Kim Yong-il'e "Çin ile Kuzey Kore arasındaki dostluğa ve işbirliğine dayalı ilişkileri yeni bir düzeye çıkarma" sözü verdiği bildirildi.