Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin yaptığı araştırma, ''Madagascar'' animasyon filmiyle ünlenen lemurların yeryüzünde nesli en çok tehdit altında olan memeliler olduğunu gösterdi.

Primatolog Christoph Schwitzer, nesli tükenmekte olan 103 lemur türünü konu alan Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin Madagaskar'ın başkenti Antananarivo'da bir hafta süren konferansından sonra yaptığı açıklamada, dünyada nesli tükenmekte olan maymun türlerinin büyük bölümünün Madagaskar'da yaşadığını ifade etti.

Schwitzer, lemurların, nesli en çok tükenmekte olan tür olduğunu düşündüklerini söyledi.

Sadece Madagaskar'da bulunan lemur türlerinin yüzde 90'nın, Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından nesli ''kritik tehlikede'', ''tehlikede'' ve ''hassas'' türler olarak kırmızı listeye alındığı belirtildi.

Dünyanın en küçük maymun türü olan ve 30 gram ağırlığındaki ''Madam Berthe Microcebe lemurları'' ile ''Turkuaz Gözlü lemurların'' neslinin tehlikede olduğu vurgulandı.

2009'dan bu yana ülkedeki bitmeyen siyasi krizle beraber tropikal ormanlardaki doğal yaşam alanlarının yok edilmesi ve yabani hayvan etinin tüketimindeki artışın lemurların sayısını büyük ölçüde düşürdüğü belirlendi.

Birlik, Madagaskar'ın devrik lideri Marc Ravalomanana'ndan sonra, ülkenin kuzeyinde yer alan Masoala ve Marojejy kentlerindeki doğal parklarda alınan koruma önlemlerinde önemli oranda azalma olduğunun altını çizdi.

Birliğe göre, ülke siyasetindeki belirsizlik, fakirliği ve yasadışı hayvan kesimini arttırdı.Madagaskar lemurları, dünyada maymun türlerinin yüzde 20'sini oluşturuyor.

''Kritik tehlike'', nesli tükenme tehlikesinin had safhada, ''tehlikede'', tükenme tehlikesinin çok büyük, ''hassas'' tükenme tehlikesinin büyük olduğu türleri ifade ediyor.