Olimpiyatlara iki hafta kala, Londra’ya gelmeye başlayacak milli takımlardan, tesisler hala inşaat halinde olduğu için Olimpiyat Parkı’ndan uzak durmaları istendi.

Tesisler hazır olmadığı gibi haftalardır süren güvenlik fiyaskosu, olimpiyatların güvenliğinden sorumlu dünyanın ikinci büyük özel güvenlik firması G4S’in CEO’sunu, söz verdiği sayıda özel güvenlik görevlisi tutmadığı için istifaya zorluyor.

13 bin 500 güvenlik görevlisi tutmayı vaat eden G4S CEO’su Nick Buckles, yaptığı açıklamada 100 bin aday arasından ancak 50 biniyle mülakat yapabildiklerini ve güvenlik görevlisi eksiği yüzünden ordu ve polisten yardım istemek zorunda kaldıklarını söyleyerek suçunu kabul etti.

Yaptığı yanlış hesaplardan G4S’e 50 milyon sterlin para kaybettireceğinden görevinden atılması istenen Nick Buckles’in tuttuğu 4 bin kadar güvenlik görevlisinin iyi İngilizce bilmedikleri  ortaya çıktı. Aylardır olimpiyatlarda çalışacak personel üzerinde incelemeler yapan Nick Buckles’in sorunu ancak sekiz-dokuz gün önce farkettiği anlaşıldı.

Güvenlik görevlisi açığını doldurmak için 3 bin 500 asker ve yüzlerce polisin devreye sokuldu. G4S, imzaladığı 284 milyon sterlinlik kontratla Olimpiyatlar için personel yetiştirmeyi üstlenmişti.

LONDRA HALKI İSYAN EDİYOR
Olimpiyat kaosu yüzünden İngiliz halkı çileden çıktı. Güvenlik nedeniyle otobüs duraklarının yer değiştirilmesi vatandaşa zor günler yaşattırıyor. Çok kimse “Güvenlik önlemleri yüzünden deneme tahtası olduk. Artık nereden otobüse bineceğimizi bile bilmiyoruz” diye dert yanıyor.

Tüm Londra’da hala olimpiyatlar için yapılan yol tamiratları sürüyor. Sadece Olimpiyat tesislerinde değil, şehir merkezinde de kazılar bitmiş değil.

Evlerinin çatı katına teröristlere karşı önlem olarak yerleştirilen füzelerden herkes rahatsız. Olimpiyat Kampı’na çok yakın 17 katlı gökdelende oturanlar, füzelerin konmasını engellemek için mahkemeye başvurdular ama açtıkları davayı kaybettiler. İngiltere sanki Üçüncü Dünya Savaşı’na hazırlanıyor havasında.
Olimpiyatlar için gelmesi beklenen 500 bin yabancı ziyaretçiye “Teröre şans  tanımayacağız” mesajı vermek istiyorlar ama Heathrow Havaalanı’nda tecrübesiz personelin bir günde 4 alarm işaretini farketmemesi güvenlik uzmanlarını endişelendiriyor.

İngiliz Gizli Servisi MI6’in başı John Evans, “Düşmanlarımız için Olimpiyatlar çekici bir hedef” diyerek teröristlerin Olimpiyatlar sırasında büyük eylemlere kalkışabileceğine dikkat çekti.