Göçmenlere karşı tutumuyla bilinen Macaristan, Sırbistan sınırında inşa edilen ikinci tel örgüye elektrik vermeye hazırlanıyor.

Hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs,tel örgülerin sığınmacı akınını durdurarak sadece Macaristan'ı değil Avrupa Birliği'ni (AB) de koruyacağını savundu.

150 kilometrelik alanda inşa edilen tel örgünün 1 Mayıs'a kadar bitirilmesi planlanıyor. Termal kamera ve diğer teknolojilerle donatılan el örgülerin sinyal göndereceğini belirten "Yeni 'akıllı tel örgü'nün teknik kapasitesi öncekine göre çok daha yüksek. İleri teknoloji sayesinde tel örgüye insan hayatını tehlikeye atmayan elektrik de verilecek. Bu sistem merkeze ve nöbetçilere sığınmacıların nereden sınırını geçmeye çalıştığı bilgisini gönderecek" dedi.

Macaristan, sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için kullandığı en önemli güzergahlardan biri. Budapeşte yönetimi, Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti. Ayrıca sınırlara asker ve polis takviyesi yapılmıştı.

Macar hükümeti, geçen yıl 5 Temmuz'da aldığı kararla sınır bölgesindeki 8 kilometre içinde yakalanan sığınmacıların en yakın tel örgüde bulunan kapıya götürüleceğini duyurmuştu.

Sivil toplum kuruluşları, Macar sınır görevlilerinin ülkeye giren sığınmacıları şiddet uygulayarak Sırbistan'a geri gönderdiğini bildiriyor.