ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'taki uzay aracı Curiosity, iniş yaptığı bölge yakınında bir zamanlar yüzey boyunca akan bir nehrin izlerini buldu.

ÇAKIL TAŞLARINI İNCELEDİLER

Bilim adamları, tarihi nehre ait kanıtın, Curiosity'nin iniş yaptığı Gale Krateri yakınından topladığı çakıl taşlarının biçimlerinin ve büyüklüklerinin incelenmesi sonucunda elde edildiğini söyledi.

Tarihi nehrin suyunun hızlı aktığı ve derin olduğunun sanıldığı belirtildi.

Bilim adamları, Mars'ta eskiden suyun var olduğunu düşünüyor.

KIZIL GEZEGENDE DONMUŞ SU BULUNMUŞTU

Bundan önce Mars'ta su olup olmadığı sürekli merak edilmiş ve kızıl gezegende 'donmuş halde su' bulunacağı ihtimali üzerinde durulmuştu.Giovanni Schiaparelli, Mars'ta gözlemlediği düz çizgilere 'canali' (suyolları) adını vermişti. Bu bir yanılsamaydı ancak daha sonra NASA aracı Viking, Mars'ta suyun varlığını doğruladı. Kutup başlıkları, büyük oranda donmuş CO2 ama önemli ölçüde buzlu su da içeriyordu. Donmuş toprak denebilecek yüzey altı buzlarını Mars Odyssey (nötron spektrometre verileri) ve Mars Express (radar ölçümleri) ortaya koydu.

Yüzey altı buzunu gerçekten kazıp çıkaran ise kutup bölgesine iniş yapan uzay aracı Phoenix oldu.

Kanallar ve nehirle ilintili diğer yapılar, atmosferin kalın, gezegenin ılık olduğu birkaç milyar yıl öncesinde sıvı su varlığını gösteriyor.

Aslında suda oluşmuş ve Opportunity tarafından bulunan mineraller uzak geçmişte Mars'ta göller ve denizler olduğunu doğruluyor.