Güney Kore'de Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'ın istifasını isteyen halk, dün ülke tarihinin en büyük protesto gösterilerinden birine imza attı.

Organizatörler, Seul’deki gösteriye 1.5 milyon kişinin katıldığını, ülkenin başkaca bölgelerinde ise 400 bin kişinin sokaklara çıktığını açıkladı. Polis yetkilileri ise başkentteki katılımı 270 bin olarak verdi.
Dünkü gösteriler için yaklaşık 25 bin polis görevlendirilirken, herhangi bir şiddet olayı kayıtlara geçmedi.

Gösterilere çiftçiler, Budist rahipler ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu toplumun hemen hemen her kesiminden insanların katıldığı öğrenildi.
Reuters’a konuşan gösterici Kwak- Bo-youn, “Haberleri izliyordum ve daha fazla böyle gitmeyeceğini düşündüm. İnsanlar gerçekten onun istifa etmesini istiyor ama o etmiyor. İkinci kez gösteriye katılıyorum. Fakat eşim ve çocuklarım ilk kez geliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Park’ı istifaya zorlamak için beş hafta hafta önce başlayan protestolar, 1980’li yılların demokrasi yanlısı gösterilerinden bu yana en geniş katılımlı eylemler olarak tarihe geçti.
BBC’nin haberine göre; Park, arkadaşı Choi Soon-sil’yi sahne arkasından iktidarı idare etmeye izin vermekle suçlanıyor.
Kamuoyu desteği yüzde %5’e düşen Park, bu ay başında “kişisel ilişkilerine fazla güven atfettiği için” özür dilemiş, yolsuzluklara yönelik resmi soruşturmada yetkililerle işbirliği yapma sözü vermişti.

CHOI EV HAPSİNDE TUTULUYOR, ÇÜNKÜ…

Park, yakın dostu Choi Soon-sil'in devlete ait gizli belgelere ulaşmasına izin vermekle suçlanıyor.
Güney Koreli şirketlerden büyük miktarda para sızdırmakla suçlanan Choi, dolandırıcılık ve idari yetkiyi kötüye kullanma suçlamasıyla ev hapsinde tutuluyor.
Cumhurbaşkanı'nın önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkan Choi’un ayrıca kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.

Güney Kore Anayasası, görevdeki bir Cumhurbaşkanı’nın soruşturulmasına izin vermiyor. Park’ın görev süresinin sona ermesine 15 ay kaldı.
Ancak savcılar onu skandalla ilişkilendiriyor. Bu nedenle Park’ın yasaları ihlâl etmekle suçlanma ihtimali bulunuyor.