Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kendi yetkilerini artırması, yargının yetkilerini ise kısıtlamasının ardından patlak veren karışıklıklar durmuyor. Tahrir Meydanı'nda göstericilerle güvenlik güçleri arasında devam eden çatışmalar, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçilik binasının olduğu bölgeye sıçradı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve danışmanlarının toplantısından, 48 saat içinde ''mevcut krizi'' sonlandırmak için gerekli adımların atılması kararı çıktı.

Tahrir Yine Karıştı

Mısır yeniden zor günler yaşıyor. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yetkilerini artıran kararına muhalefetin tepkisi dinmiyor.

Muhammed Mursi’nin yayımladığı kararnameye göre Cumhurbaşkanı’nın aldığı kararlar kesin nitelik taşıyacak, yargı tarafından değiştirilemeyecek ya da iptal edilemeyecek.

İşte bu kararlar Mısır devriminin en önemli sembollerinden olan Tahrir Meydanı'nı uzun süre sonra yeniden hareketlendirdi.

Gün boyu Tahrir’de toplanan göstericilerle polis arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı. Göstericiler polise taş attı, polis de göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Çatışmalar, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçilik binasının olduğu bölgeye de sıçradı.

Mursi'ye "Yeni Firavunu" Suçlaması

Muhalifler Muhammed Mursi’yi otoriter bir tavır takınarak "Mısır’ın yeni firavunu" olmakla suçluyor.

Mursi ise kararından geri adım atmayacağını belirtiyor ve alınan kararın da hiçbir Mısırlının aleyhinde kullanılmayacağı sözünü veriyor.

Yargıçlar İş Bırakıyor

Ancak kararlara sert tepki gösteren Mısır Yüksek Yargı Konseyi tüm yargıçları ülke çapında iş bırakmaya çağırdı.

Konsey’den yapılan açıklamada Mursi’nin kararları yargıya karşı yapılan benzeri görülmemiş bir saldırı olarak nitelendirildi ve kararların geri çekilmesi istendi.

22 sivil toplum örgütü de bir açıklama yaparak Muhammed Mursi'nin aldığı kararları protesto etti.

Muhalefetten "Kararları Geri Çeksin" Şartı

Mısır'ın muhalif liderlerinden Muhammed El-Baradey,  aldığı kararları geri çekmediği sürece Cumhurbaşkanı Mursi ile diyalog kurmayacaklarını söyledi.

El-Baradey, "Muhammed Mursi aldığı kararı geri çekmediği sürece onunla asla görüşmeyeceğiz. Bunun orta noktası yok. Eğer muhalefetle görüşmek istiyorsa önce aldığı kararları geri çekecek. Ondan sonra kendisiyle oturup ne yapmak istediğini konuşabiliriz" dedi.

El-Baradey önümüzdeki Salı ve Cuma günleri Mısır genelinde büyük gösteriler düzenleneceğini söyledi.

Müslüman Kardeşler Mursi İçin Destek Gösterisi Düzenleyecek

Ülkenin en etkin gruplarından Müslüman Kardeşler ise taraftarlarına Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek olmak amacıyla geniş çaplı gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Adalet Bakanı gerginliği sona erdirmek için taraflar arasında arabuluculuk yapacağını bildirdi.

Gerginlik Ekonomiyi de Vurdu

Yaşanan olaylar Mısır piyasalarını da vurdu. Mısır’da hisse senetleri de yüzde 10 civarında değer yitirdi.

Yaşanan değer kaybı Hüsnü Mubarek’in devrilmesinin ardından yaşanan en büyük kayıp oldu.