Aylardır devam eden davanın sonucunu bugün açıklayan Mahkemenin Mübarek hakkında vereceği karar başta Mısır olmak üzere dünyanın her yerinde merakla bekleniyordu.
Mübarek'e yöneltilen en ağır suçlama, 800 kadar göstericinin hayatını kaybettiği protestolar sırasında, güvenlik kuvvetlerine müdahale talimatı vermek olarak gösteriliyor.
Görevini bıraktıktan sonra bir süre Şarm El Şeyh'te tedavi gören Mübarek, halkın yoğun gösterilerinden dolayı göz hapsine alınmış ve tedavisine bir süre Şarm El Şeyh'te devam edildikten sonra Kahire'ye nakledilmişti.

Mübarek hakkında iddianameyi hazırlayan savcı, eski cumhurbaşkanının idamını talep etmişti. Mübarek geçen Ağustos ayında başlayan ilk duruşmasında Mısır kanunlarına göre demir kafes içinde beyaz elbise ile katılmıştı.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, oğulları Ala ve Cemal, eski İçişleri Bakanı Habib El Adli ile 6 polis şefiyle birlikte yargılanıyor.

POLİSLE ÇATIŞTILAR

Devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in çeşitli suçlardan yargılandığı davada ömür boyu hapse mahkum edilmesinin ardından Mübarek yandaşları mahkeme önünde polisle çatıştı.

Kararın açıklanmasının ardından Mübarek yanlısı bir grup, olay çıkardı. Güvenlik güçlerine taş fırlatan gruba müdahale eden polis, bazı protestocuları gözaltına aldı. Yaklaşık 3 bin polis, zırhlı araçlarla mahkemenin yapıldığı Polis Akademisi önünde adeta etten duvar ördü. Taşkınlık çıkaran gruba müdahale eden polis, kısa sürede protestocuları dağıttı. Kısa süreli yaşanan olayın ardından Polis Akademisi önüne yüzlerce takviye polis geldi.

Eski cumhurbaşkanı muhalifleri ise "Mübarek'e idam" sloganları attılar. Karardan memnun oldukları gözlenen Kahireliler, davanın hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasından mutlu olduklarını söylediler.