Katmandu'nun merkezinde bir sokak arasına sıkışıp kalan küçük bir dükkân, muhafazakâr Nepal'deki değişimin bir göstergesi.
Cinselliğin hâlâ tabu olduğu bir toplumda Manjeet Poudel ve Praveen Dhakal, kimsenin tahmin etmediği bir sektörde başarılı bir iş kurdular.
İki yıl önce açılan Sweet Secret - Tatlı Sır, Katmandu'nun ilk ruhsatlı seks oyuncakları dükkânı.
Tatlı Sır açılışından bugüne kadar öyle büyük bir ilgi görmüş ki iki ortak şirketi büyütüp iki kentte daha dükkân açmış. Sırada iki kent daha var.
Tatlı Sır, çoğu Çin'de imal edilen kokulu prezervatiflerden şişme bebeklere kadar yaklaşık 150 farklı ürün satıyor. Sadece Katmandu'daki dükkândan elde ettikleri ortalama aylık ciro yaklaşık beş bin dolar. İki ortak yatırımlarının getirdiği kârdan memnun.
Praveen Dhakal "Bu dükkânı açtığımızda biraz tedirgindik. Protestolar olacağını, halkın karşı çıkacağını bekliyorduk ama hiçbiri olmadı" diyor.
Tatlı Sır'ın sahipleri tedirgin olmakta çok da haksız değiller. İşletmelerine ruhsat almak için gerekli mercilere başvurduklarında çok da sıcak karşılanmamışlar.
Yetkililer sonunda ruhsat vermeyi kabul etmiş ancak dükkânda ürünlerin 'usturuplu şekilde' sergilenmesini istemişler.
Yetkililer tarafından onaylanan ruhsat başvurusu formunda işletmenin kuruluş amacı, "Kamuoyu üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacak, ahlâkı ve terbiyeyi zedelemeyecek şekilde çeşitli sunî kadın ve erkek cinsel organları, bebekler ithal edip satmak" olarak tanımlanıyor.

Talep yoğun
Katmandu'nun merkezinde olsa da Tatlı Sır fazla göze çarpan bir dükkân değil.
Müşteriler dar sokaktaki bir binaya girip loş bir merdiveni tırmandıktan sonra pembe duvarlı düzenli raflarla dolu aydınlık dükkâna ulaşıyorlar.
Tatlı Sır'ın her gün yaklaşık yüz müşterisi var. Praveen Dhakal, müşterilerinin yüzde 10'unun kadınlar olduğunu belirtiyor. Kadın müşterilerle ilgilenmek üzere, kadın satış elemanları da var.
Dükkâna gelmeye çekinen müşteriler için Tatlı Sır, internet üzerinden de satış yapıyor. İşletmecilere göre tüm satışların üçte birini internet üzerinden verilen siparişler oluşturuyor.
Manjeet Poudel, Tatlı Sır'ın müşteri profilini "35 yaş üstü" diye tanımlıyor, "Bundan başka ortak bir özellik yok. Kimileri evli kimileri bekâr."
Dükkân sahipleri, Körfez ülkelerinde çalışan Nepalli işçilerden, evdeki yalnız eşlerine gönderilmek üzere pek çok özel sipariş aldıklarını da belirtiyorlar.

Sosyal dönüşüm
Resmî rakamlara göre, çoğu erkek iki milyondan fazla Nepalli ülke dışında çalışıyor. Sosyologlara göre, bu kadar fazla sayıda erkeğin ülkeden uzak olması, evlilik dışı ilişkilerin oranında büyük miktarda artışa neden olmuş.
Nepal kültürü konusunda uzman Mukunda Raj Aryal, "Bu kadar çok çift, bu kadar genç yaşta ayrı düşünce zina vakalarında artış olması doğal" diyor.
Seks oyuncaklarına gösterilen ilgi, nüfusunun çoğu Hindu olan Nepal'de bir sosyal dönüşümün işareti olarak da görülebilir.
Mukunda Raj Aryal, "Zaman değişti. Bir kültür işgaliyle karşı karşıyayız. Kimseyi suçlayamayız ama ahlakî ve ideolojik değerlerimiz erozyona uğruyor" görüşünü savunuyor.
Son zamanlarda Nepal'in özellikle kentleşmiş merkezlerinde bir tüketim patlaması yaşanıyor.
Tatlı Sır, seks oyuncakları satan ilk ruhsatlı işletme olsa da, eskiden beri bu işi daha üstü kapalı şekilde yapan pek çok mağaza var.
Ülkenin eski Kültür Bakanı Jala Krishna Shrestha da Katmandu'da bir seks müzesi açmayı planladığını açıkladı.
Bunun, halkın seksin tarihini anlayıp takdir edeceği bir müze olmasını isteyen Shrestha "Dünyanın pek çok yerinde seks müzeleri var. Burada neden olmasın?" diyor.

BBCTÜRKÇE