Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u IŞİD'den temizleme operasyonunda çok önemli bir adım atıldı.

Dün gece başlayan çatışmalarda bu sabah valilik binasının da aralarında bulunduğu resmi binalara ulaşan ordu birlikleri, onlarca teröristi öldürdü ve bölgeyi kurtardı.

Irak ordusundan "Özel kuvvetler IŞİD'in son kalesi Musul'daki en önemli hükümet binasını geri aldı" açıklaması geldi.

Reuters haber ajansı, askerlerin terör örgütünün mahkeme olarak kullandığı Merkez Bankası şubesinde de kontrolü sağladığını son dakika olarak duyurdu.

Eski şehir merkezindeki hükümet binalarına son birkaç yüz metre kaldığı dün duyurulmuştu.

Irak ordusunun acil müdahale birimi komutanı Korgeneral Raid Şevket Cevdet'e göre, hükümet binalarında kontrol sağlanması Musul'un stratejik olarak yeniden geri alınmasının yüzde 80 oranında tamamlandığı anlamına gelecek.

Hürriyet Köprüsü dün alınmıştı

Güneyden eski şehir merkezine doğru ilerleyen birlikler, Dicle Nehri üstündeki Hürriyet Köprüsü'nü de dün geri almıştı. Köprü, hükümet binalarına yakın bir konumda bulunuyor. Dicle üzerinde bulunan beş köprüden en güneyde olan Dördüncü Köprü geçen hafta kurtarılmıştı.

Dün ayrıca Simud ve Mensur mahalleri de tamemen IŞİD'den temizlenmişti.

Bazı mahalleler tamamen boşaldı

El Tayran, Vadi Hacer ve El Gizlani semtleri ise tamamen boşaldı, bölgede yaşayanlar canını kurtarmak için çatışmalardan kaçtı. Musul'da geçen hafta yerlerinden olan sivillerin sayısı 40 bini aştı.

17 Ekim'de başlayan büyük operasyonda bugüne kadar evlerinden olan sivillerin sayısı 300 bine yaklaştı. Irak Göç Bakanlığı, çatışmalardan kaçan 100 bin kişinin barınabilmesi için çadır kent kuruyor.

Batı yakası operasyonu başlamadan terör örgütünün elinde 750 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyordu.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, Ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.
Yenilgiyi haber veren kayıplar

Üçüncü haftasına giren batı yakası operasyonunda geçen hafta Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı.

Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü geçen hafta kaybetmiş ve şehrin içine doğru çekilmişti.

Musul'un merkezinde şu an 3 bin kadar IŞİD teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD, Irak'taki topraklarının yüzde 63'ünü kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı ve ilçe çevresindeki kasabalardan da teröristler temizlendi.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 63. Irak'ta Felluce, ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.