Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'ın elinde bulunan Irak'ın Musul kentini kurtarma operasyonunda dün sokak çatışmaları başladı. Ancak önceki gün ilk kez kent merkezine giren Irak ordusunun Musul'un iç kesimlerinde güçlü bir direnişle karşılaştığı bildirildi. Doğudan ilerleyen Irak Özel Kuvvetleri'nin, yoğun bomba ve ateşle karşılaştığı açıklandı. Irak ordusunun dün ayrıca, Musul kent merkezine yakın el-Melayin, es-Semah, el-Hadra, Kerkukli, Kudüs ve Kerama semtlerini kurtardığı duyuruldu. Geri alınan semtlerdeki hükümet binalarına Irak bayrağının çekildiği belirtildi.

22 BİN SİVİL KAÇTI
Musul kent merkezinin İntizar, Kerama ve Gökçeli semtlerinde yaşanan şiddetli çatışmaların ortasında kalan siviller araçlarıyla kenti terk etmeye devam ediyor. Musullu vatandaşlar, saldırı tehlikesine karşı araçlarına beyaz flama takarak konvoylar halinde çatışma bölgelerinden kaçıyor. Musul'dan sadece 30 kilometre mesafede yer alan peşmerge kontrol noktasına ulaşan siviller, burada güvenli bölgelere sevk edilmeyi bekliyor. Uluslararası Göç Örgütü ise Musul operasyonunun başladığı 17 Ekim'den bu yana, 22 bin 224 sivilin yerlerinden edildiğini açıkladı. BM de Musul'da 1 milyondan fazla sivilin yerinden edilebileceği uyarısında bulunmuştu. BM'den dün yapılan açıklamada ise DEAŞ'ın hakim olduğu yerlerde yüzlerce kişiyi öldürdüğü kaydedildi.

RAKKA OPERASYONUNA 40 BİN KUVVET KATILACAK
Terör örgütü DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Amerikalı komutan John Dorrian, örgütün elindeki Suriye'nin Rakka kentinin izolasyonuna 10 bini Suriye Arap Koalisyonu üyesi toplam 30-40 bin civarında kuvvetin katıldığını belirtti. Rakka operasyonunun kısa süre içinde başlayacağını belirten Dorrian, operasyonda yer alacak güçlerin henüz hepsinin eğitilmediğine dikkati çekti.

TÜRKİYE'YE DEAŞ ÖVGÜSÜ
İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nı Irak ve Suriye'de DEAŞ'a karşı yürütülen mücadele konusunda bilgilendiren İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, "Esad, Rusya ve İran, Halep'in doğusunda acıya neden olmaya devam ederken, Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti DEAŞ ile mücadele görevini yürütüyor. Türkiye, DEAŞ ile mücadelede çok yarar sağlıyor" dedi. Rusya'nın ise Halep'te 09.00 ile 19.00 arasında uyguladığı muhaliflerle sivillerin Halep'te kuşatma altındaki bölgelerden çıkışını amaçlayan "insani molası" sona erdi. İngiliz BBC televizyonu Rusya'nın bu molayı "son ateşkes" olarak nitelendirdiğini duyurdu.