Amerika Birleşik Devletleri'nde oy verme işlemi devam ediyor. Virginia, Maryland ve New Jersey'de sandıkların önünde uzun kuyruklar oluştu. Sandy kasırgasının vurduğu New York ve New Jersey'de oy verme işlemi çadırlarda yapılıyor.

Amerikalılar seçimde hem başkanı belirleyecek ikinci seçmen için, hem senatonun üçte birini oluşturan 33 sandalye için, hem de Temsilciler Meclisinin 435 üyesinin tamamı ve 11 valilik için oy kullanıyor.

Kamuoyu yoklamaları, Demokratların Senatodaki, Cumhuriyetçilerin de Temsilciler Meclisi'ndeki üstünlüklerini koruyacağını gösteriyor.

Son 27 başkanın 25'inin Ohio eyaletini aldığına dikkat çeken uzmanlar, Ohio eyaletindeki oyları kazananların, büyük ölçüde seçimi de kazanacağı görüşünde birleşiyor.

Sandıkların Önünde Kuyruk

Başkan Obama'nın olabildiğince çok seçmeni oy kullanmaya çağırmasının ardından, Amerika'da sabah saatlerinde bazı eyaletlerde oy sandıklarının önünde uzun kuyruklar oluştu.

Obama Chicago'da

51 yaşındaki Başkan Barack Obama, oyunu geçen ay erken oy verme işlemi çerçevesinde kullandığı için, seçimi Chicago kentinde izliyor. Obama, Romney'i de arayarak, başarılı bir seçim kampanyası yürüttüğü için kutladı.

Romney'den Son Ataklar

65 yaşındaki Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, oyunu Massachusetts'te kullandıktandıktan sonra Cleveland'a geçerek seçim kampanyasını sürdürdü.

Seçimler Kilitlenebilir

Kamuoyu yoklamalarının başa baş gitmesi yüzünden, 2000 yılı seçimindekine benzer biçimde, kilit eyaletlerde oyların yeniden sayılması gibi bir durumun yaşanabileceği belirtiliyor.

Kasırga Bölgesinde Sandıklar Çadırlarda Kuruldu

Bir hafta önce kasırganın vurduğu New York ve New Jersey'de bir çok oy verme merkezi hasar gördüğü için ya yerleri değiştirildi, ya da oy sandıkları için çadırlar kuruldu.

Hala akaryakıt ve elektrik sıkıntısı çekilen bölgede, halkın seçime ilgisiz kalacağından korkuluyordu. Çadırların seçmenlerle dolu olması, özellikle Demokratların yüreğine biraz su serpti.

Kampanya sırasında Obama Romney'i işadamı geçmişine ve zenginliğine işaret ederek vurmuş, Romney de Obama döneminde işsizlik oranlarının yükseldiğini, ekonominin yavaş toparlandığını savunmuştu.

Amerika'da 1930'lardan bu yana ilk kez bir başkanın, yüzde 7,9 gibi yüksek bir işsizlik oranı ile ikinci defa seçilmek için adaylığını koyduğuna dikkat çekiliyor.