Güney Kıbrıs Rum yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, New York’taki üçlü görüşmenin muhtemelen 26 Eylül’de gerçekleşeceğini de söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakerelerinin ikinci turu kapsamında bugün bir kez daha bir araya geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bugünkü görüşmelerinde güvenlik ve garantilerle ilgili yazılı öneri sunduğunu açıklayan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Ekonomi ve AB konularını ele aldıkları bugünkü görüşmeyi “Keşke karşılaşacağımız zor konular da bunlar kadar kolay olsa” sözleriyle değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anastasiadis, New York’taki üçlü görüşmenin muhtemelen 26 Eylül’de gerçekleşeceğini de söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Cumhurbaşkanı Akıncı ile New York’taki görüşme tarihinin kesinleşip kesinleşmediği sorusuna, “Hayır, halen istişareler yapılıyor” yanıtını veren Anastasiadis, “25 Eylül’den sonra gerçekleşeceği kesindir, muhtemelen 26 Eylül olur” dedi. Anastasiadis, “Yeterli ilerleme ve ön hazırlık olmadan çok taraflı konferansın bir anlamı olmaz. Çünkü böyle bir gelişme, iyi giden diyaloğu çöküşe bile sürükleyebilir” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Akıncı ile bundan sonra yapacakları görüşmelerin belirleyici öneme sahip olduğuna da işaret eden Anastasiadis, bugünkü görüşmede ele alınan konularla ilgili soruya “Kıbrıs sorunu, aralarında Ekonomi ve AB konularının da bulunduğu başlıklar” yanıtını verdi.

"KEŞKE BU KADAR KOLAY OLSA"
Bu iki başlıkta ilerleme kaydedilip kaydedilmediği sorulunca da Anastasiadis, “Keşke karşılaşacağımız zor konular da bu kadar kolay olsa” dedi. “Bu iki başlık neden kapanmıyor, önemli anlaşmazlıklar mı var” sorusu üzerine ise Anastasiadis, “Hayır, ama havada olan ve başlığın tamamen kapanması için yakınlaşma sağlanması gereken noktalar var” diye konuştu. Anastasiadis, Güvenlik ve Garantiler konusunda yazılı bir öneri sunduğunu da açıkladı. Anastasiadis, “Bir toplumun güvenlik duygusu öteki toplum için tehdit olmamalı. Daha üç görüşmemiz var. Yeniden görüş alış verişinde bulunacağız ancak herkeste çağdaş AB üyesi ülkelerin, yabancı ülke vesayetine göndermede bulunabilecek düzenlemelere ihtiyacı olmadığı anlayışı gösterme çabası var” ifadesini kullandı.
Anastasiadis, müzakere heyetindeki çatlak konusunda Rum basınına yansıyan haberler hatırlatılarak heyet üyesi Polis Poliviu’nun istifa edip etmediği sorulduğunda ise “İstifa niyetini dile getirmedi. Ne istifa etti, ne de herhangi farklı bir görüşüne engel var” ifadesini kullandı.
(İHA)