2012 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülen John Gurdon'ın, lisede fen dersinden kırık notlar aldığı ortaya çıktı.

Müdürü, Gurdon’ın Bilim Adamı Hayalini “Gülünç” Bulmuş

İngiltere'nin seçkin okullarından Eton College'daki müdürü, 1949'da karnesine yazdığı notta, Gurdon'ın bilim adamı olma hayalleri için, “oldukça gülünç” nitelemesinde bulunuyor.

Öğretmeni de “Hiçbir Şansı Yok” Demiş

Gurdon'ın bilim sahasında çalışmasının vakit kaybı olacağı değerlendirmesinde bulunan öğretmeni, “Çalışması yeterli olmaktan çok uzak. Eğer basit biyolojik olguları öğrenemiyorsa bir uzman olarak çalışmak konusunda hiçbir şansı yok. Bu, hem kendisi hem de ona öğretme görevini üstlenenler için sadece vakit kaybı olacaktır” ifadesini kullanıyor.

Öğretmeni, genç Gurdon'ın pek çok defalar başını belaya soktuğunu ve kulak asmadığını da notlarına ekliyor.

İyi ki Kulak Asmamış

Ancak bilim dünyası genç Gurdon'ın öğretmeninin kendisi hakkındaki değerlendirmelerine kulak asmamasına çok şey borçlu.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde bir süre klasik filoloji okuduktan sonra zooloji bölümünde karar kılan Gurdon, 1962'de yaptığı, bilim dünyasında
çığır açan çalışmasıyla, Japon Şinya Yamanaka ile 2012 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

Gurdon, bilimsel çalışmasında, kurbağalardaki, deri veya bağırsak hücreleri gibi belli bir işlev için üretilmiş hücrelerin yeni kurbağa hücreleri yaratmakta kullanılabileceğini göstermişti.

Gurdon ve Yamanaka'nın çalışmaları, Parkinson ve diyabet gibi hastalıkların tedavisinde eskisinin yerini alacak yeni dokuların üretilmesi konusundaki çalışmalara temel teşkil ediyor.