İlk ceza duruşması 26 Nisan'da yapılacak olan Breivik'in mahkeme binası ve mahkeme salonuna gelişi naklen yayınlandı. Naklen yayın nedeniyle tüm Norveç ekran başına kilitlendi. Özellikle Oslo'daki bombalı saldırı ve Utoya adasındaki silahlı katliamda yaşamını yetirenlerin yakınları ve her iki olaydan da sağ kurtulanlar, erken saatlerde ekranlarına başına geçerek yapılacak naklen yayını heyecanla beklemeye başladılar. Mahkeme binası önü ve içi de kurbanların yakınları ve sağ kurtulanlarla doldu. Hayatta kalanlardan 80'i 25 savunma avukatı ile birlikte salonda hazır bulundu.

Utoya adasından sağ kurtulan gençler, Norveç medyasına yaptıkları açıklamalarda "Breivik'in mahkeme binasına getirilişi duruşma salonundan naklen yayın yapılacağı haberini alınca yayından iki saat önce ekran başına geçtik. Onu ekranda görünce kalbimiz neredeyse duracaktı. Zaten heyecanla bekliyorduk ama katliamdan sonra kendisinin duruşmada çok rahat olduğunu görünce hem daha çok heyecanlandık hem de sinirlendik. Duruşmanın tümünün naklen yayınlanması isterdik" dediler. Duruşma salonuna giremeyenler duruşmayı mahkeme binasındaki 4 ayrı salonda dev ekrandan izlediler. Salona alınan medya mensupları çok sıkı güvenlik kontrolünden geçirildi. Önce ellerindeki çanta ve elektronik aletler bomba köpekleri tarafından arandı, ardından şahısların üzerleri detektör ve elle çok sıkı arandı. Kullanılmayacak metal malzemelerin ve cep telefonlarının salona sokulmasına izin verilmedi. Duruşma salonunda ilk yeri alanların başında Psikiyatris Terje Törrissen geldi. Terje Törrissen. Duruşma boyunca Breivik'in ruhsal durumunu inceleyip rapor hazırlayacağını söyledi. Törrissen "duruşmada duygularımızla değil, gerçek bir profesyonel gibi hareket etmemiz gerekir. İlk kez böyle bir duruşmaya katılıyorum" dedi

AŞIRI SAĞCILARA HAS SELAMINI VERDİ

Breivik Avukatı Geir Lippestad aracılığı ile mahkeme salonunda resim çekilmesi ve görüntü alınmasına izin vereceğini medyaya ve Norveç halkına yönelik bir konuşma yapacağını söyledi. Mahkeme salonuna giren Breivik, kelepçeli ellerini üst üste getirerek aşırı sağcılara has bir selam verdi ve ardından yerine oturarak, bir süre çevresine baktıktan sonra cebinden notları yazılı kağıtları çıkardı. Ancak mahkeme başkanı açıklama yapacağını düşünerek resim ve görüntü alınmasını sadece 1 dakika süreyle sınırladı. Breivik, naklen yayın yapıldığını bildiği için kameralara doğru, başını salladı.

NORVEÇ NESLİ DEVAM ETSİN DİYE YAPMIŞ

Breivik duruşmaya mahkeme başkanına güvenmediğini söyleyerek itirazla başladı. Breivik, suç işlemediğini kendi halkını savunmak için nefsi müdafaada bulunduğunu söyledi. Breivik saldırıların doğrudan etnik temizlik için yapıldığını, Norveç halkının neslinin devamını korumak istediğini belirterek, "Olayları kabul ediyorum ama bunun bir suç unsuru olduğunu kabul etmiyorum. Bu vesile ile kendimi savunmak ve yaptıklarımın nedenlerini anlatmak istiyorum. Şayet bana 1 dakika süre verseydiniz çok memnun olurum" dedi. Mahkeme başkanı da 1 dakikalık süreyi verdiğini belirterek, Breivik'in konuşmasını istedi. Breivik "Hükümet binalarına yönelik yaptığım saldırı, kültürel değerlerimizi etnik gruplarla yok eden içimizdeki vatan hainlerine karşıydı. Ben militan asker olarak Knights Templar örgütünün Norveç komutanıyım. Ülkemizin mahvedilmesine göz yumamayız. Vatan hainleri İşçi Partisine karşı mücadelemize devam edeceğiz" dedi. Mahkeme başkanı Breivik'in sözlerini kesmeye çalıştı ancak Breivik "Şimdi işin aslına gelelim. Cezalandırılmayı kabul etmiyorum. Çünkü ben halkımı, kültürümüzü ve ülkemi savundum. Bu nedenle hemen serbest bırakılmam gerekir" dedi. Brevik, hapis cezasına karşı olduğunu söyleyip, mahkeme başkanı tekrar sözünü kesince duruşma salonunu terk etti.