Amerikan NBC televizyonunda muhabir Matt Lauer’in sorularını yanıtlayan Obama, ülkesinin, İran’ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için İsrail ile "sımsıkı" biçimde birlikte çalışmaya kararlı olduğunu ve bu meselenin diplomatik yolla çözülmesini umduğunu belirtti.

Obama, "İsrail’in, ne yapması gerektiği konusunda bir karara vardığını düşünmüyorum. Onlar da bizim gibi, İran’ın nükleer silah programından vazgeçmesi gerektiği düşüncesindeler. Bu sorunu, umarız ki diplomatik yolla, çözme doğrultusunda çabalarımızı ilerletirken, (İsrail ile) sımsıkı biçimde birlikte çalışacağız" dedi.

ABD’nin İran konusunda uluslararası koalisyon etrafında inşa edilmiş bir diplomatik çözümden yana olduğunu dile getiren Obama, İran’a yönelik bir askeri operasyonun doğurabileceği risklere dikkati çekti. Obama, "Körfez’de yeni bir askeri hareketlilik karışıklığa yol açabilir, bize de büyük etkileri olur. Petrol fiyatları üzerinde büyük etkileri olabilir. İran’a komşu olan Afganistan’da hala askerlerimiz var" diye konuştu.

Yine de Obama, İran’a karşı "masadan hiçbir seçeneği kaldırmadıklarını" kaydederek, "Tercih ettiğimiz çözüm şekli diplomasi ve bu doğrultudaki çabalarımızı sürdüreceğiz. Ancak, İran’ın nükleer silah sahibi olmasını ve bölgede bir nükleer silahlanma yarışı başlatmasını engellemek için imkanlarımız ölçüsündeki her şeyi yapacağımızı da çok net biçimde ortaya koydum" ifadelerini kullandı.

Obama, İran’a yönelik olarak boyutu genişletilen uluslararası yaptırımların rejime zarar verdiğine inandığını söyleyerek, "Acıyı ve baskıyı hissediyorlar. Ancak ’barışçıl bir nükleer güç peşinde olacağız, nükleer silah üretme gayreti yürütmeyeceğiz’ şeklinde bir söylemle diplomatik açıdan atmaları gereken adımları atmadılar. Bunu yapana kadar da İsrail’in kaygılarının devam edeceği düşüncesindeyim, biz de öyleyiz" diye konuştu.

"ABD’nin, İsrail’in İran’a olası bir saldırısına rıza gösterip göstermediği ya da İsrail’in, olası bir saldırıya geçmeden önce ABD’yi bilgilendirme sözü verip vermediğine" yönelik bir soruya doğrudan yanıt vermeyen Obama, "Görüşmelerimizin ayrıntılarına girmeyeceğim. Şunu söyleyeceğim; ülkelerimiz arasında askeri ve istihbarat alanında şimdiye dek hiç olmadığı kadar yakın düzeyde bir diyalog mevcut. Birinci önceliğim, ABD’nin güvenliği, aynı zamanda da İsrail’in güvenliği olmaya devam ediyor" dedi.

Obama, İran’ın ABD topraklarında olası bir misilleme saldırısında bulunma ihtimaline ilişkin bir soru üzerine, "İran’ın şu anda böyle bir niyeti ya da kapasitesi olduğuna dair bir kanıt görmediklerini" kaydetti.

Üç yıl önce yine NBC televizyonundan Matt Lauer’e, ekonomik kriz hakkında söylediği, "eğer üç yıl içerisinde işleri yoluna koyamazsam, başkanlığım bir dönemlik olacak" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Obama, ekonominin gidişatının üç yıl öncesine göre önemli ölçüde ilerleme kaydettiğini belirterek, "İkinci bir dönemi hak ediyorum ama hala yapacaklarımız var" ifadesini kullandı.

Obama ayrıca, ısrarlı sorulara rağmen, milyonlarca Amerikalı’yı televizyonları başına kitleyen, Amerikan futbolunda New York Giants ile New England Patriots arasındaki final maçının sonucuyla ilgili bir tahmin yürütmekten kaçındı.