"Suriye'de kimyasal silah kullanıldı" diyen ABD Başkanı Barack Obama, "Bunun da sorumlusu Beşşar Esad'dır" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama İsveç'in başkenti Stockholm'da İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'le ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesine de değinen Obama, Esad rejiminin Suriye'de kimyasal silah kullandığını söyledi.

MÜDAHALE ETMEZSEK...

Uluslararası toplumun Suriye'deki barbarlığa sessiz kalamayacağını dile getiren ABD Başkanı Barack Obama, "Suriye'ye operasyon düzenlenmezse, kimyasal silahlı saldırıların artacağından endişeleniyoruz" dedi.

1400'den fazla sivil vatandaşın anlamsız bir şekilde öldüğünü gördükten sonra, bizim adım atma şansımız varsa bu birtek problemi çözebilirse ahlaklı olan şey yanda durup hiçbirşey yapmamak değildir.

Çok zor. Kabul ediyorum. Nasıl her 3-4 yaşındaki çocuğun nasıl daha iyi eğitim alabileceğini düşünmek isterdim. Ama bunun yerine 3-4 yaşındaki çocukların ölmemesi için neler yapabileceğimi düşünüyorum.

'KIRMIZI ÇİZGİYİ DÜNYA KOYDU'

Kimyasal silah kullanımının uluslararası yasalarla yasaklandığını vurgulayan ABD Başkanı Obama, "Kimyasal silah kullanımıyla ilgili kırmızı çizgiyi ben değil, dünya koymuş" şeklinde konuştu.

İRAN VE SURİYE YALANLAMADI

Eski tekrarlarımızı yenilemek istemiyoruz. İran ve Suriye bu silahların kullanıldığını yalanlamadı. Esad yönetimi bu saldırıyı gerçekleştirdi.

Kongre Suriye kararımızı onaylayacak. Operasyon zamanı bakımından kısıtlı olacak. Bence kongrenin aslında bizim tam olarak söylediğimiz şeyin arkasında durduğumuzu bilmesi gerekiyor. Bir başkan bir adım atıyorsa kongrenin de desteğinin olması lazım.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Rusya ile ABD ilişkileri çok uzun geçmişe dayanıyor. Bizim çıkarlarımızın çatıştığı noktalar oldu. Hem güvenlik hem de ekonomiyle ilgili çatışmalar oldu.