ABD Başkanı Barack Obama, NATO’nun Ukrayna ordusunun güçlendirilmesine yardım etmesi ve Rusya’nın saldırgan tutumuna karşı koymak için ittifakın kapsını yeni üyelere açık bırakması gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı Obama, Estonya ziyareti çerçevesinde başkent Tallinn’de Baltık ülkeleri liderleriyle bir araya geldi. Obama, görüşmenin ardından yaptığı konuşmada, Rusya’nın saldırgan tutumuna karşı NATO’nun, Ukrayna’nın güvenlik güçlerini modernize etmesine ve güçlendirmesine yardım etmek için somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekerken, Gürcistan ve Moldova gibi diğer NATO üyesi ülkelere de yardım etmek, savunmalarını güçlendirmek için daha fazla şey yapılması gerektiğini belirtti.
NATO standartlarına uyan ve müşterek güvenliğe katkıda bulunabilecek ülkelere NATO üyeliği kapısının açık bırakılması gerektiğini dile getiren Obama, “İttifakımızı her daim yönlendiren bu ilkeyi tekrar teyit etmeliyiz” diye konuştu. Obama, bunun, Rusya’nın agresif tutumuna karşı faydalı olabileceğine işaret etti.
ABD Başkanı Barack Obama ayrıca, Rusya’ya sınırı olan ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı isyanın kendilerine de problem oluşturabileceğinden endişe eden eski Sovyet ülkeleri Letonya, Litvanya ve Estonya’ya kuvvetli destek verileceğini ifade etti. Obama, “NATO müttefikleri olarak müşterek savunmaya olan görevimizi, sorumluluğumuzu yerimize getireceğiz. Bu yüzden Estonyalı, Litvanyalı ve Letonyalı herkesin, asla yalnız kalmayacaklarını bilmelerini istiyorum. Bağımsızlığınız elinizden bir kez alındı, bu bir daha olmayacak” dedi.
(İHA)