Obama'nın açıklamlarının satır başlarını paylaşıyoruz...

Suriye konusunda önümüzdeki günlerde karar vereceğiz. Bu ortak bir karar olacak. Tüm liderler şunu söyledi. "Suriye'de kimyasal silah kullanıldı."

Biz BM'yi destekliyoruz ve denetçilerinn hazırladığı raporu tanıyoruz. Ancak BM Güvenlik Konseyi bu konuda felce uğramıştır. Biz BM'nin kararı olmadan hareket edebiliriz ancak BM'nin de dahil olduğu şekilde hareket etmek isteriz.

Dünyanın güvenliği bu karara bağlı. BM şunu söylüyor. Eğer bu norm uygulanmazsa, bu standart çürümeye başlar. Bir takım yasaklar ortadan kalkar ve dünya çok tehlikeyi bir ortamla karşı karşıya kaldır.

Çok fazla insan öldürüldü. Bu askeri operasyonu insanları öldürmek için yapmıyoruz.Ben savaşları bitirmek için göreve geldim. Askeri kanada olan bağlılığımızı azaltmak için elimden geleni yaptım. Bazı zamanlar zor kararlar vermek zorundayız.

Buradaki soru şu: Bu normlar birşey ifade ediyor mu ve ne yapabiliriz? Bu durumu kınıyoruz ama kınama nereye kadar sorunu çözer?

Bir takım sorumluluk almalıyız. Bize bir dakika durun diyorlar. Biliyorum ki Putinle yaptığmıız görüşme çok dostça gerçekleşti. Olumlu birkonuşma olduğunu söyleyebiliriz. Biz Suriye konusunda konuştuk, Snowden konusunda konuşmadık. Biz teröristlere karşı birlikte hareket etmeliyiz. Suriye konusunda ortak bir fikire varmamız gerektiğini düşünmüyorum. BM Denetçileri raporundan sonra Putin'in bu tutumunu devam ettirmesi zor olacaktır. Biz ikimizde şu konuda hemfikiriz ki oradaki savaş politik bir süreçle çözülür, Cenevre süreci önemlidir. ABD ve Rusya kimyasal silaha karşılık konusnda fikir birliğine varamasa da tarafların bir araya gelip sorunun çözülmesi gerektiğini biliyoruz.

4 milyon insan ülkesinden oldu ve oradaki durum gittikçe daha da kötü oluyor. Bu soru sadece ABD'nin değil bölge ülkelerinin, Rusya'nın ve Suriye halkına da kötü sonuçlar doğurur.

Biz sorunun tamamını çözemeyiz. Ancak spesifik olarak, kimyasal silahların çocuklara karşı kullanılmış olması bir şey yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

KONGRE DESTEKLEMEZSE SURİYE'YE MÜDAHALE EDECEK MİSİNİZ?

Kongredeki kararın zor bir karar olduğunu biliyorum. Şuan halkın ne düşündüğünü de biliyorum. Hem demokratlarda hem cumhuriyetçilerde ordumuzun bir başka ülkeye gideceğinden endişeliler. Beni destekleyenler Irak savaşına karşı olduğumu bilir. Oradaki durum buradaki durumumuzdan farklı. Kongre üyeleri gizli bilgiler onlara sunuludğunda Esad rejiminin kimyasal silah kullandığını anlamış olmaları lazım. 

Bizim vereceğimiz karşılık orantılı ve sınırlı olacaktır. Hem zaman bakımından hem de nitelik bakımından sınırlı olacaktır. 

Esad'ın biizm operasyonundan sonra kimyasal silah kullanması mümkün ama akıllıca olmaz. O zaman uluslararası toplamın kararı daha kolay olur. Sınırlı ama anlamlı ve etkili bir operasyon istiyoruz.

Bununla ilgil spekülasyon yaratmak istemiyorum. Kongreye danışma sürecimiz devam ediyor. Bunu kongreye öylesine götürmedim, sempolik bir adım değil. Ben tehditin ABD'ye karşı direkt bir tehdit olduğunu düşünüyorum. Müttefiklerimize direkt olarak etki edebilir. Libya'daki gibi bir olay yok burada. Bingazi'ye ordularımızı göndermiştik. Orada zamanı hassas bir durum vardı. Fakat askeri kaynaklarımız Suriye'ye istediğimiz zaman askeri müdahale gerçekleştirebileceğimiz bir durum var. Müttefiklerimize tehdit gelirse hemen müdahalede bulunuruz. 

Önümüzdeki soru biz sorumluluğumuz yerine getirecek miyiz, getiremeycek miyiz? Irak gibi olmayacak. Askerler karaya ayak basmayacak. Riskli bir operasyon olmayacak.

Kongrenin kararı olsa da olmasa da bazı kararlar alacağız. Bu tür müdahaleler halkın desteğini alamayabilir. Çünkü halktan uzaktadır. Kosava'ya müdahale de destek yoktu ancak doğru olan yapıldı.

Masum insanların ve çocukların öldürüldüğünü herkesin görmesi lazım.