AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Daciç, bir yıl sürecek AGİT dönem başkanlığı boyunca Ukrayna’daki krizi çözmeye ağırlık vereceklerini söyledi.
Daciç, AGİT’in her hafta düzenlenen karar olma organı Daimi Konsey Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, AGİT dönem başkanlığı boyunca izleyecekleri politikanın önceliklerini açıkladı. Daciç konuşmasında ilk olarak Ukrayna’nın doğusunda bir otobüse düzenlenen bombalı saldırıyı hatırlatarak, tüm tarafları güç kullanmaktan vazgeçmeye çağırdı.Ukrayna’daki krizin sadece Avrupa’ya değil, küresel güvenliğe de ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Daciç, "Dönem başkanlığımız boyunca önceliğimiz, Ukrayna’daki krizin çözümüne yönelik barış sürecine katkı sağlayacak bütün çabalara destek olmak. Bu konuda karşılıklı güveni inşa etmek zorundayız” dedi.
Fransa’nın başkenti Paris’te meydana gelen terör saldırılarını da kınayan Daciç, uluslararası toplumun terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu bir kez daha görüldüğünü söyledi.Terörün her türlüsüne karşı olduklarını kaydeden Daciç, bütün hükümetleri hem terörle mücadelede gerekli önlemleri almaya hem de toplumda hoşgörünün yaygınlaştırılması ve ayrımcılığın azaltılması yönünde adımlar atmaya çağırdı. Daciç, insan kaçakçılığı, mülteciler, yolsuzluk, insan hakları, hukuk devleti, basın özgürlüğü, temel haklar, azınlıklar konularına da önem vereceklerini vurguladı.
(İHA)