"Benim vatan haini ormancı arkadaşlarım" başlıklı bir köşe yazısı yazmıştım geçen yıl ki Trabzon'da yerel medyada da yayımlanmıştı.

O yazımda; tarım alanlarına çam vb. ağaçları diken ormacıları eleştirmiş, İspanya gibi 600-800 rakıma kadar, bu tür ağaçların dikilmesinin yasaklanmasını in gerekliliğini de belirtmiştim. 

Şlaveten, böyle alanlara dikilecekse, ormancılar tarafından meyve veren ağaçların dikilmesini de, önermiştim. Vatandaş, gider toplar. Meyvesi yere düşse de daha verimli gübre olur veya kuşlar ile yaban hayvanları da faydalanırlar.

Geçen hafta duydum ki Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Karadenizdeki boş alanlara meyve ağaçlarıın dikileceğinin müjdesini vermiş

Birçok ormancı arkadaşım geçen yıl yazdığım ve paylaşımını yaptığım yazımı beğenmiş; "Vatan hainliği, biraz ağır oldu ama ; Yakup, doğru söylüyor" demişlerdi. inşallah, tarım alanlarını daha verimli kullanırız.

Özellikle, Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri'nde de İspanya gibi 600-800 rakıma kadar tarım için kullanılır bu çam türü ağaç dikilen yerler.

Ormancıların, vatandaşın fındıklığında gördüğü birkaç çam ağacı nedeniyle arazilerinin gasbedilmesinin önüne de geçilir.

Gelelim, bugünki konumuza;

Geçen yıl 14 Temmuz günü THY'nin saat 08.40 İstanbul - Helsinki uçağı, onlarca Uzakdoğulu mevsimlik isçilerle doluydu ki İstabul aktarmalı geliyorlardı Finlandiya'ya..

Hemen hepsine tek tip mont giydirilmişti getiren Finli firmanın logosunun bulunduğu.

Bu insanlar, Finlandiya'da çilek tarlalarında, ormandan yabani meyve ve mantar toplattırmak için getirtiliyorlar ki; iki ay kadar çalışıp, ülkelerine geri dönüyorlar.

Her yıl getirtiliyorlar.

Finli işsizler böyle işlerde çalışmak istemiyorlar. 

Fin Devleti, ormanlarındaki meyvelerin toplanmasını serbest bırakmış. Milli servetin kaybolmaması için isteyen istediği kadar toplayabilir. 

Zamanında toplanmazsa, çürüyüp gidecekler.

Özellikle yaban mersini, kutup böğürtleni (Cloudberry) ve mantar ormandan en çok toplananlardan.

Finlandiya çileği ile meşhur olduğundan, tarlalardan toplatılmakta da kullanılıyorlar bu mevsimlik isçiler ama en önemli çalıştıkları alan ormandan meyve toplama.

Topladıkları miktar kadar para ödeniyor. 

İki aylık zaman 4000 - 5000 Avro kadar miktarı çok çalışanları biriktirebiliyorlar. Günde 65-70 kilo yaban mersini (ligarba) toplayabiliyor bir kişi.

Garibanların geçen yıllarda bazan çalıştırıldıkları şirketlerden paralarını almak da zorlukları oldu.

Ormandan bir kilo yaban mersini toplayana 5 € veren de var ama Finliler bunu zahmetli iş görüp, çalışmak istemiyorlar, hemen yan çiziyorlar.

Finlandiya'da çocuklara okullarda ormandan meyve toplanması konusunda eğitim veriliyor. 

Ben de Trabzon'da köy okulunda okudum ama bize böyle bir eğitim verilmedi. Hâlâ hangi mantar zehirli hangisi zehirsiz bilmem.

Bu eğitimin çocuklara küçükken verilmesi gerek.

Milli servetimizin, çürüyüp gitmesinin önüne geçilmeli.

Varsa bürokratik engeller de; ortadan kaldırılmalı.

Ormancılar, 600 - 800 rakıma kadar dikeceklerse, sadece meyve veren ağaçları dikmeliler.

Hainlik yok.

Not. Geçen yıl bu çektiğim videoyu da paylaşmıştım:




Not. Bu da Kutup Böğürtleni videsu ki kilosu 20 €'ya kadar satılıyor