Afganistan’da görevli 82. Hava İndirme Tümeni’ne bağlı askerlerin, 2010 yılında, militanların parçalanmış cesetleriyle çektirdiği hatıra fotoğrafları, Los Angelas Times'da yayınlanmasıyla başlayan skandal büyüyor.

Los Angelas Times yönetimi, ellerinde 18 adet fotoğraf bulunduğunu ve yayımlanan 2 fotoğrafın, diğerlerine göre “en az dehşet verici” olanlar olduğunu belirtti. Diğer gotoğrafların ise yayımlanmayacağı açıklandı.

"YAYIMLAMAYIN" TALEBİ
Diğer yandan Amerikan Savunma Bakanlığı’nın, Los Angeles Times Gazetesi’nin, ABD askerlerinin Afganistan’da öldürülen militanların cesetleriyle çektirdiği fotoğrafları yayımlamasını engellemeye çalıştığı ortaya çıktı.

Fotoğraflar, 2 ay önce aynı tümende görevli olan bir asker tarafından, haberi hazırlayan muhabir David Zucchino’ya ulaştırıldı. Zucchino, daha sonra adı açıklanmayan askerle 3 kez görüşerek haberi hazırladı. Gazete yönetimi, haberi yayıma vermeden önce Pentagon’la iletişime geçerek yetkilileri durumdan haberdar etti. Pentagon, fotoğrafların, Afganistan’da görevli askerlerinin güvenliğini tehlikeye atacağını belirterek yayımlanmasına karşı çıktı.

SÜRE İSTEDİ
Ancak Los Angeles Times yöneticileri, okuyucularına karşı sorumlulukları olduğunu belirterek haberi yayımlama kararı aldı. Bunun üzerine Pentagon, haberin yayımlanmasından önce, Afganistan’daki Amerikan üslerinde olası gösteri ve saldırılara karşı gerekli güvenlik önlemleri alabilmek için 72 saat süre istedi. ABD’li yetkililer, daha önce de benzerleri çıkan ceset fotoğrafları nedeniyle, Afganistan’daki koalisyon güçlerine yönelik saldırıların artmasından endişe duyuyor.Taliban son açıklamasında, askerlerin “insanlık dışı” eylemlerini kınadığını duyurdu.

(GAZETE HABERTURK)