Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ve Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, Prizren Başkonsolosluğu’na yapılan molotoflu saldırıyı kınadı.
Türkiye’nin Prizren Başkonsolosluğu’na kimlikleri henüz açıklanmayan kişiler tarafından yapılan molotoflu saldırı büyük tepkilere yol açtı. Saldırıyı gerçekleştiren faillerin yakalanmasının ardından Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ile Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, Prizren’de başkonslosluk binasında basın toplantısı düzenledi. Büyükelçi Kılıç, bu sabah Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosluğu’na yapılan saldırıda tek tesellinin can kaybı olmaması olduğunu belirterek, binada maddi hasar olduğunu bildirdi. “Olmaması gereken, gerçekleşmemesi gereken bir olay oldu. Bu ve Kosova’da olmuş olması da bizi ayrıca üzdü. Çünkü dost ve kardeş ülkeyiz” diyen Büyükelçi Kılıç, iki ülke ilişkilerinin her alanda mükemmel gittiğini ve bu ilişkileri zedelemek isteyen çevrelerin olabileceğini, kendilerinin bu saldırıyı bir münferit olay olarak gördüklerini ifade etti.
Olayın hemen akabinde müdahale eden ve failleri yakalayan Kosova makamlarına teşekkür eden Büyükelçi Kılıç, Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile de telefonla görüştüğünü ve bakanın da bu olaydan dolayı büyük üzüntü duyduğunu ve kınadığını ifade etti. Bu tür olayların dünyanın her yerinde yaşanabileceğini ifade eden Kılıç, “İki ülke arasındaki ilişkilere bu ve buna benzer saldırılar veya söylemler zarar veremez. Bizim ilişkilerimiz çok tarihidir, çok derindir. Beşeri ilişkilerimiz çok sağlamdır. Köklü ilişkilere sahip iki ülke, iki halkız” dedi.
Kılıç, ayrıca Arnavutların 28 Kasım Bayrak Günü’nü de kutlayarak, Prizren Belediyesi’nin Bayrak Günü dolayısıyla çeşitli milletlerin bayraklarını da asmak suretiyle topluca bir bayrak günü kutlaması gerçekleştirdiğini ancak dün gece Türkiye bayrağına saldırı yapıldığını belirtti. Kılıç, Türk bayrağına yapılan saldırıyı da kınadı.
Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit de, saldırı faillerinin 5 kişi olduğunu ve bu 5 kişinin başkonsolosluk kamera görüntülerinin incelenmesinin ardından gözaltına alındığını bildirdi. Evcit, faillere yönelik soruşturmanın devam ettiğini ve 2 gün içinde mahkemeye çıkartılacaklarını belirterek, “Biz de bunu takip ediyoruz. Bize bilgi verecekler her konuda. Biz de tabi burada gerekli güvenlik tedbirlerimizi arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunacağız” dedi.
Prizren Başkonsolosluğu’na yapılan saldırı, Kosova devlet erkanı tarafından da kınandı.
(İHA)