NATO Dışişleri bakanları Brüksel’de Suriye ve Türkiye’nin patriot taleplerini konuşmak üzere bir araya geldi.

Toplantı öncesi konuşan NATO Genel Sekreteri Rasmussen, dışişleri bakanlarının beklenen kararı alacağını açıkladı. Patriotları gönderecek ülkelerdeki ulusal onay süreçlerinin ardından füze batarya sistemlerinin birkaç hafta içinde Türkiye’ye ulaşması ve operasyonel hale gelmesi bekleniyor.

Timmermans: "Türkiye'nin Talebine 'Evet' Diyeceğiz"

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans da, toplantıya girişinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin talebine "evet" diyeceklerinin işaretini verdi.

Timmermans, "NATO müttefikimizin NATO sınırlarını korumasına yardımcı olmanın, yükümlülüğümüz olduğunu düşünüyorum. Müttefiklerinizden birinin bu konuda yardım istemesi halinde, bunu dikkatlice ve olumlu düşünmek gerektiği kanaatindeyim" dedi.

Westerwelle: "Türkiye'yi Kararlı Bir Şekilde Desteklememiz Şart"

Patriotlar konusundaki onay sürecini gelecek hafta tamamlaması beklenen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de birlik olmanın önemine dikkat çekti.

Westerwelle, "Detayları hükümetimiz bu ay içinde karar verecek. Ardından parlamentoya gideceğiz ve destek isteyeceğiz. Bizim için şu çok açık; partnerlarımızın savunması için kenetlenmiş, ortak duruş sergiliyoruz. Birbirimizi korumanın, birlik olmanın temeli olduğunu düşünüyorum. Türkiye'yi kesin ve kararlı biçimde desteklememiz şarttır" diye konuştu.

Rasmussen: "Bakanların Talebi Onaylamasını Bekliyorum"

NATO Genel Sekreteri Rasmussen de toplantıya "Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz" diyerek sözlerine başladı.

"Türkiye'ye yönelik tehditleri caydırma konusundaki kararlılığımızı göstereceğimize kuşkum yok" diyen Rasmussen, ittifak üyesi ülkelerin bugün bir karara varmasını ve talebi onaylamasını bekliyorum" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Patriot füzelerinin savunma amaçlı yerleştirileceğini ve muhtemel bir uçuşa yasak bölgeyi destekleme ya da saldırı amaçlı kullanılmayacağını bir kez daha tekrarladı.

Rasmussen, toplantıya katılacak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile patirotların sadece savunma amaçlı olduğu konusunu görüşeceklerini de açıkladı.

Rasmussen Suriye'deki Kimyasal Silahlara Dikkat Çekti

"Suriye'nin elinde kimyasal silah var" diyen Anders Fogh Rasmussen, bundan dolayı Türkiye'nin Patriot konusundaki talebine çok kısa süre içinde cevap verdiklerinin de altını çizdi.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği toplantıdan olumlu sonuç çıkması halinde, Almanya'nın 14 Aralık'ta parlamentodan onay almasının ve Hollanda bakanlar kurulunda onaylanmasının ardından, sevkiyat işlemi başlayacak.

Şimdilik Sayı 3'le Sınırlı Ancak

Şimdilik rakamın 3'le sınırlı kalması beklenirken Türkiye’nin sayıyı artırmak istediği, ancak patriotlara sahip ülkelerin istenilen sayıyı karşılayamadığı da iddia edilenler arasında.

Patriotları gönderecek ülkelerdeki ulusal onay süreçlerinin ardından füze batarya sistemlerinin birkaç hafta içinde Türkiye’ye ulaşması ve operasyonel hale gelmesi bekleniyor.