KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının 50 yıla yakın bir süredir zamana oynadığını, bugünlerde ise önce uzlaşılan konuları reddederek daha sonra da doğalgazı bahane ederek bunu sürdürdüğünü söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün bir kabulü sırasında bir soruya karşılık Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son durumu değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Eroğlu konuşmasında Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ve Rum siyasi partilerinin müzakere sürecini askıya alma kararıyla yanlış yaptığını ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının temennisinin Rum tarafının kısa zamanda masaya dönmesi olduğunu bildirdi. Eroğlu, eski Rum lider Hristofyas’a doğalgaz konusunda yaptığı önerilerin reddedildiğini, Greentree Zirvesi sürecinde Rum tarafının 12. parselde kazıya başlamasının sorunları da beraberinde getireceğini ve buna karşılık Türk tarafının da adımlarının olacağını Hristofyas’a söylediğini hatırlattı.
Derviş Eroğlu, Rum tarafının 12. parselde kazı başlatmasının ardından TPAO’ya sismik araştırma yetkisi verildiğini anımsatarak, Rum tarafına doğalgaz konusunda 2 öneri daha yapılmasına rağmen bunların da reddedildiğini söyledi. Müzakereleri sürdüren yeni Rum lider Anstasiadis’e doğalgazla ilgili komite kurulması çağrısı yaptığını, fakat bunun da reddedildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, ABD dâhil olmak üzere tüm ülkelerin Kıbrıs’ta elde edilecek doğal kaynaklara Kıbrıslı Türklerin de ortak olduğunu kabul ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biz müzakerelere yoğunlaştırılmış şekilde devam etmek ve bir anlaşmaya varmak istiyoruz. Masaya gelirlerse görüşmeleri sürdürürüz ama gelmezlerse zorla da masaya oturtma niyetinde değiliz” şeklinde konuştu.
Eroğlu, müzakere heyetinin bugün ara bölgede yeni BM Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşme yaptığını, kendisinin de öğleden sonra Eide ile bir görüşmesi olacağını kaydederek, görüşmelerde Rum tarafının tutumunun tartışılacağını kaydetti. Derviş Eroğlu, Rum tarafının tutumunun Genel Sekreter Ban Ki Moon ve Genel Sekreterin Kıbrıs’taki Özel Danışmanı Eide’ye iletileceğini ve bundan sonra mekik diplomasisine başlanıp başlanmayacağının görüleceğini sözlerine ekledi.
(İHA)