Rusya, Suriye’de 30 hedefe hava saldırısı düzendi. Saldırıda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği, hiçbir IŞİD noktasının vurulmadığı iddia edildi.

ESAD KARŞITI MUHALİFLER Mİ VURULDU ?
Yerel medya kaynaklarına göre Rusya hava saldırıları Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Cişr eş Şuğur kasabasına düzenlendi. Rusya’nın saldırılarda IŞİD’i değil, aksine ABD tarafından desteklenen bazı Esad karşıtı muhalifleri hedef aldığı bildirildi. Cişr eş Şuğur kasabasının El Kaide’ye bağlı El Nusra ve Lübnan merkezli El Mayadeen örgütlerinin elinde olduğunu belirten yerel kaynaklar, 30 hava saldırısının ‘Fetih Ordusu’nu hedef aldığını kaydetti. Kaynaklar ayrıca saldırılarda 5’i çocuk olmak üzere onlarca sivilin öldüğünü iddia etti. Bu iddialar ise Moskova tarafından katiyen reddedildi.
Esad karşıtı olan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu ise yaptığı açıklamada Rusya’nın dün Humus’a düzenlediği saldırıda 36 kişinin öldüğünü kaydetti. Konsey Başkanı Halid Hoca, dün Rusya’nın hedef aldığı dört bölgede IŞİD militanlarının bulunmadığını belirterek ve Rusya’nın terör örgütlerini hedef aldığı iddialarının “asılsız” olduğunu vurguladı.
Fransa ve ABD gibi ülkeler de Rusya’nın saldırılarında tam olarak kimin hedef alındığı konusunda şüphelerini dile getirmişti. Bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü sivillerin öldürüldüğüne dair haberleri reddederek bunun bir algı operasyonu olduğunu söylemişti. Sözcü, Rusya’nın uluslararası hukuka uygun hareket ettiği notunu düşmüştü.
(İHA)