Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, 3 Ekim Cumartesi günü planlı uçuşunu tamamlayan Rus savaş uçağı Su-30'un Hmeimim hava üssüne dönmek için dağlık ve ormanlık alan üzerinde manevra yaparken birkaç saniye için Türk hava sahasına girdiğini belirtti.
 
Hmeimim hava üssünün Suriye-Türkiye sınırına 30 kilometre mesafede bulunduğunu kaydeden Rus yetkili, belirli iklim koşullarında piste girişin kuzeyden yapıldığını anlattı.Tümgeneral, "Bu yüzden söz konusu olay, bu bölgedeki olumsuz hava koşullarının bir sonucudur. Herhangi komplo nedenlerinin aranmaması gerekiyor" diye vurguladı. Konaşenkov, Rusya Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'nin Rusya'daki komutanlığının objektif kontrol verilerini inceleyip analiz ettikten sonra bu tür olayları önlemek için gerekli tedbirleri aldığını da sözlerine ekledi. Kaynak: Sputnik
 

RUS UÇAKLARI YILDIZSIZ UÇUYOR
 
Vatan'ın haberine göre ise Suriye’de çekilen görüntülerde, bombardımana katılan Rus uçaklarının üzerlerinde hangi ülkeye ait olduklarını gösteren bayrak ve işaretler olmaması dikkati çekti. Rus yetkililerin, olası bir çatışma ya da kaza durumunda uçağın Moskova’ya ait olmadığını iddia etmeyi amaçladığı yorumu yapılıyor.
 
RUSYA BİZİ TEST ETTİ YORUMU
 
ULUDAĞ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Tayyar Arı: İhlalin nasıl yaşandığına baktığımızda ilk olarak sehven yapılmış gibi duruyor. Rusya yaptığı ilk açıklamada radar sistemindeki bir yanlışlıktan bahsediyor. Ancak olayı tüm yönleriyle ele aldığımızda bu Rusya’nın Türk sınırında kendisine nasıl bir cevap verileceğini görmek için yaptığı test hamlesidir. Sehven yapılmış bir hata değil bizim sınırdaki sabrımız denenmiştir.