Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’nun merkezine düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler için Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde saygı duruşunda bulunuldu.
Beyoğlu’ndaki konsolosluk binası önünde gerçekleşen saygı duruşuna, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ile İstanbul’da yaşayan Fransız vatandaşları ile çeşitli Fransız derneklerine mensup kişiler katıldı. Merasimde, Charlie Hebdo dergisinde yaşamını yitirenler için mumlar yakılırken, katılımcıların ellerinde Fransızca dilde “Ben Charlie’yim” yazılı dövizler yer aldı.
Konsolosluk önünde 12 kişi için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach gazetecilere açıklamada bulundu. Saldırı nedeniyle kendileri ile dayanışma içinde olan Türk halkına teşekkür eden ve saldırının basın özgürlüğünü savunanları derinden üzdüğünü kaydeden Domenach, “Bu olay Fransızları çok etkiledi. Ve bütün basın özgürlüğüne önem veren herkesi çok etkiledi. Aldığımız dayanışma ve taziye mesajları çok etkiledi. En önemlisi, birçok Türk bize taziye dileklerini dile getirdi. Bu bizi çok etkiledi. Bugün Fransa’da ‘Milli Yas’ ilan edildi. Bayraklar yarıya indirildi. Özetle; böyle bir günde İstanbul’da bize karşı gösterilen dayanışma çok etkileyiciydi” dedi.

SALDIRIDA ÖLEN GEORGES WOLINSKI BİRKAÇ YIL ÖNCE İSTANBUL’A GELMİŞ
Saldırıda yaşamını yitiren çizerlerden Georges Wolinski’nin birkaç yıl önce İstanbul’a geldiğini ifade eden ve onunla yaşadıkları hatırasını paylaşan Fransız Konsolos, “Ölen çizerlerden biri Wolinski İstanbul’a gelmişti. Onu Fransız Kültür Merkezinde ağırlamıştık. Bu yüzden anımız da vardı. Çok üzgünüm” dedi. “Wolinski’nin sözleri burada çok anlamlı” diyen Domenach, yaşamını yitiren çizerin kendisine, “Söylediklerinize katılmıyorum, ama düşüncelerinizi dile getirebilmeniz için ölümüne kadar savaşabilir” dediğini aktardı.
Yapılan saygı duruşunun ardından tören sona erdi.
(İHA)