KKTC’de 15 Temmuz’daki darbe girişiminde hayatını kaybedenler için cuma namazı öncesi Kur’an-ı Kerim, Yasin-i Şerif ve Aşr-ı şerifler okutuldu.
Türkiye’deki darbe girişiminde hayatını kaybedenler için bugün KKTC Din İşleri Başkanlığı’nın talimatıyla ülke genelindeki tüm camilerde Cuma namazı öncesi Kur’an-ı Kerim, Yasin-i Şerif ve Aşr-ı şerifler okutuldu.
Okunan dualar, Kıbrıs’taki toplumlararası çatışmalarda, 1963’te, 1974’te şehit olanlara da bağışlandı. Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Lefkoşa’da, Hz. Ebubekir Camii’nde cuma namazı sonrasında cemaate Türkiye’deki darbe girişiminde şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldırdı. Camiye gelenlere helva ve gül suyu da ikram edildi. Talip Talay, Cuma namazı öncesinde cemaate hitaben yaptığı konuşmada Türkiye’de yaşananları “kalkışma ve acı bir eylem” olarak niteledi, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

“KALPLERİMİZ TÜRKİYE’DE”
Atalay, “Biz Anavatan Türkiye’nin bir parçasıyız. Orada yaşananlar sadece Türkiye’yi değil, bizi de ilgilendiriyor, bizi ve tüm İslam alemini ilgilendiriyor. Kalplerimiz orada” diye konuştu. İslam’da bir masumun ölümünün bütün alemin ölmesi, bir masumun yaralanmasının da bütün alemin yaralanması gibi olduğunu söyleyen Atalay, “Biz bunu, Müslümanlar olarak böyle hissetmeliyiz. Eğer hissetmiyorsak barış, kardeşlik, bir arada yaşama ve özgürlük gibi kavramlar kullanmamalı, kendimizi doğru ve yeterli Müslüman olarak tanımlamamalıyız” ifadelerine yer verdi.

“DİNİ EĞİTİM ALINMASI ŞART”
Türkiye halkının onurlu duruşuna her zaman destek verdiklerini de kaydeden Atalay, “Allah milletimize bir daha böyle zillet, utanç ve acı yaşatmasın” diyerek, “İslam’dan ya da diğer camiadan olalım, uyanık olalım” çağrısı yaptı. Atalay, gıyabi cenaze namazı öncesinde da kısa bir konuşma yaparak “Müslümanların Kur’an-ı Kerim’i doğru anlaması önemli. Açık, şeffaf, kimin tarafından verildiği belli olan dini eğitim şart” vurgusunda bulundu.
(İHA)