Bakan Ahmed Bilal Osman, düzenlediği basın toplantısında iki kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın nedeninin İsrail'in saldırısı olduğunu belirterek misilleme tehdidinde bulundu.

Osman, "Biz bombardımanı İsrail'in düzenlediğini düşünüyoruz. Uygun gördüğümüz bir yer ve zamanda karşılık verme hakkına sahibiz" dedi.

Yerel saatle gece yarısı sularında meydana gelen saldırının dört uçakla gerçekleştirildiğini ifade eden Osman, patlayıcıların arasında bulunan parçaların İsrail'in olayda parmağı olduğuna işaret ettiğini söyledi.

ÖNCE 'KENDİLİĞİNDEN' DEDİLER
Hartum eyaletinin valisi Abdulrahman el Hıdır, erken saatlerde yaptığı açıklamada yangının "dışarıdan" bir sebeple çıktığına dair ortada işaret olmadığını belirtmişti.

El Hıdır patlamanın büyük ihtimalle patlayıcı maddelerin tutulduğu büyük depolardan birinde çıktığını ifade etmişti.

Sudan daha önce de İsrail'i topraklarına saldırılar düzenlemekle suçlamıştı. Son olarak Mayıs ayında Sudan hükümeti ülkenin doğusundaki Port Sudan şehrinde bir otomobilde yaşanan patlamanın sorumlusunun İsrail olduğunu öne sürmüştü.

2009 ve 2011 yıllarında da ülkede çeşitli patlamalar meydana gelmiş Sudanlıların bunların İsrail'in füze saldırılarından kaynaklandığını iddia etmişti. İsrail ise tüm bu suçlamalara yanıt vermemeyi tercih etti.

Yermuk askeri fabrikasında, “uçaksavar, tanksavar, hafif silahlar ve bunlara ait mermiler” üretiliyor.