İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Akçakale'yi hedef alan saldırıyı 'egemen bir ülkenin toprağına tecavüz' olarak nitelendirdi. Çatışan tarafları destekleyen büyük güçleri masaya oturmaya davet den İhsanoğlu, "Bu şekilde giderse çatışma çok daha büyük boyutlara varacak ve kontrol dışı olacaktır." uyarısını yaptı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Akçakale saldırısından haberdar olur olmaz bunu şiddetli bir şekilde kınadıklarını vurguladı. İhsanoğlu, Bu, egemen bir ülkenin toprağına tecavüzdür ve komşuluk ilişkileriyle ters düşmektedir." dedi.

Suriye hükümetinin mazeret beyan ettiğine dair duyumlar aldıklarını ifade eden İhsanoğlu, "Fazla gecikmemiş bu adım yerindedir." yorumunu yaptı.

Suriye'deki şiddet olaylarının dışarı sıçramasının Suriye'deki krizi de daha büyük boyutlara getireceği uyarısını yapan İhsanoğlu, "Temennimiz krizin bir an evvel çözülmesi, Suriye'deki feci çatışmaların bir an evvel durmasıdır. Her gün yüzlerce insan öldürülüyor, vahşi bir şekilde boğazlanıyor. Ülke tamamen tahrip ediliyor. Halep'in hem tarihi hem modern kısımları yerle bir edildi. Bunun sorumluluğu iktidardadır, rejimdedir." ifadelerini kullandı.

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'nin misyonunu desteklediklerini dile getiren İhsanoğlu, şöyle devam etti: "Çatışan taraflarla ilişkisi olan güçlerin bir an önce anlaşarak bu çatışmaları önlemesi lazım. İki tarafı destekleyen büyük güçlerin kendi aralarında ateşkesin sağlanması için anlaşmaları lazım ve daha sonra çatışan taraflar üzerinde baskı uygulamaları lazım. Biz uluslararası camianın bir konsensüse ulaşmasını istiyoruz. Çünkü bu ateşin söndürülmesi, bu çatışmanın durdurulması lazım. Bu şekilde giderse çatışma çok daha büyük boyutlara varacak ve kontrol dışı olacaktır. Nitekim Lübnan'a da sıçramalar oldu, sınır ihlalleri oldu. Şimdi Türkiye ile sınır ihlalleri olmaya başladı. Onun için bütün dünya kamuoyunun baskısı da bu istikamette, İslam dünyasının arzusu da bu istikamette. Biz bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi ifa etmeye hazırız."