Suudi Arabistan devlet kanalı Saudi TV’de dün gece ilk defa bir kadın spiker ana haber bültenini sundu.

Suudi Arabistan’da ilkler bitmiyor. Suudi Arabistan devlet kanalı Saudi TV de dün gece Viam ed-Dahil adlı kadın spiker ana haber bülteninde seyirci karşısına çıktı. Bir çok tanınmış medya kuruluşunda çalışan Dahil, Lübnan Amerikan Üniversitesi Basın Bölümü’nden mezun oldu. Dahil’in çalıştığı kuruluşlar arasında Londra merkezli Al-Hayat gazetesi, Katar merkezli Al Jazeera televizyonu ve Al Arab televizyonu bulunuyor.

Suudi Arabistan’da 2017 yılının mayıs ayında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in imzaladığı kararnameyle, Suudi kadınların üzerindeki kısıtlamaların hafifleyeceği kararı alınmıştı.

Son 1 yıl içinde ise kadınlara ehliyet alma ve araç kullanma hakkı tanındı. Haziran 2018’den itibaren kadınların toplu taşıma araçları ve ticari taksileri kullanabileceği bildirildi. Kadınların araç kullanması ile ilgili alınan kararlardan sonra, kamyon ve motosiklet kullanmalarına da izin verileceği belirtildi.

Daha önce yalnızca erkeklerin giriş yapabildiği stadyumlara kadınların da girerek futbol maçı izlemesine izin verildi. İlk kadın basketbol turnuvasının düzenlenmesine karar verildi. Suudi Arabistan’a ilk kez kadın büyükelçi atandı.

Suudi Arabistan’da ilk kez bir kadın sahne aldı. Yapılan yeni düzenlemeyle 25 yaş ve üzeri kadınların yanlarında ailelerinden bir erkek üye olmadan tek başına seyahat edebileceği belirtildi. 35 yıldır yürürlükte olan sinema yasağı kaldırıldı ve mart ayında sinemanın kapılarının kadınlara yeniden açılmasına karar verildi.

(İHA)