Antarktika'nın derinliklerinde on milyonlarca yıl önce donan Vostok Nehri'ni arayan Rus araştırmacılardan oluşan ekip, esrarengiz bir şekilde kayboldu. Rus bilim insanlarından tam beş gündür haber alınamıyor.

Rusya'nın Arktikve Antarktik Araştırma Enstitüsü'ne (AARI) bağlı Rus araştırmacılar, buzul kıtanın 4 bin metre derinliğinde bulunan donmuş Vostok Nehri'ne ulaşmak için haftalardır sondaj çalışması yapıyordu.

"5 GÜNDÜR TEK KELİME HABER ALAMADIK"

Fox News'a konuşan Montana State Üniversitesi'nden Dr. John Priscu, "Beş günden bu yana Rus meslektaşlarımızdan tek kelime haber almadık" dedi.

Priscu, 20 milyon yıldan bu yana havayla temas etmeyen nehre ulaşmayı amaçlayan Rus araştırmacılarla tüm temaslarının koptuğunu söylerken, kış sezonunun başlayacak olmasıyla hava şartlarının daha da kötüleşeceğine dikkat çekti.

"SICAKLIK -40'IN ALTINA DÜŞECEK"

ABD'li araştırmacı, "Sıcaklıklar bir hafta içinde -40 santigratın altına düşecek... Vostok İstasyonu'ndaki durum ne haldedir düşünemiyorum" dedi.

1 YIL ÖNCE NEREDEYSE BAŞARMIŞLARDI AMA..

Rus ekibi, bir yıl önce Vostok Nehri'ne ulaşmayı neredeyse başarmış, ancak kışın başlamasıyla çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Aynı ekibin, bu sefer nehre ulaşmasına sadece 12 metre kalmıştı.

Priscu, kışın gelmesiyle ileriki haftalarda sıcaklığın beklenenden iki katı kadar azalabileceğini vurguladı. Öyle ki, Vostok İstasyonu'nda bugüne kadar ölçülen en düşük sıcaklık -89.4 santigrat olarak kaydedilmişti.

Rus araştırmacılar, nehrin sularına erişmeyi başaradıkları takdirde, nehrin sularını yüzeye çekerek araştırmalarına devam etmeyi planlıyordu.

DÜNYANIN GÖZÜ ÜZERLERİNDE

Bilim dünyası, Rus ekibin bu hafta sonunda Vostok'un sularına ulaşmasını bekliyordu. İngiltereAntarktik Araştırmaları'ndan Alan Rodger, "Ne bulacaklarını büyük bir merakla bekliyoruz. Bu nehir en az 15 milyon yıldır buzulların derinliklerinde yatıyor. Bu kadar uzun süre nasıl kendisini muhafaza ettiğine ve neler sakladığına dair birçok sorumuz var" dedi.

14 YILDIR SONDAJ YAPILIYOR

Buzul tabakanın 4 kilometre altındaki Vostok Nehri, özellikle oksijen içeriği bakımından çok zengin. 200 gölün bir araya gelerek oluşturduğu nehrin, element içeriği açısında taze suya oranla en az 50 kat daha zengin olduğu tahmin ediliyor.

NASA, Vostok Nehri'ndeki koşulların Jüpiter'in uydusu Europa ve ve Satürn'ün uydusu Enceladus'a benzediğini belirtirken, nehre ulaşılması halinde Dünya dışında olulan yaşam koşulları hakkında bilgi edinebilmeyi umuyor.

Vostok Nehri'ne ulaşmak için 1998 yılında başlayan sondaj, bu yılın başına kadar 3,600 metre ilerledi. Priscu, "Buz, kaya gibi sabit değil. Bu yüzden sondaj yapılırken açılan deliğin kapanmaması için sondaj esnasında kerozen kullanılıyor" dedi. Şu ana kadar 65 ton kerozen kullanıldığını belirten Priscu, zehirli maddenin nehri kirletmesinden endişelendiğini söyledi. Ancak herkesin sorduğu ilk soru, Rus araştırmacıların başına ne geldiği. (ntv)