“Arjantin’in Falkland Adaları’na asker çıkarmasını hiç ama hiç beklemiyordum.”

Bu şaşırtıcı itiraf, İngiltere ile Arjantin’i karşı karşıya getiren Falkland Savaşı sırasında İngiltere Başbakanı olan Margareth Thatcher’dan...

30 yıl geçtikten sonra açıklanan İngiliz arşiv belgelerine göre, Arjantin’le savaşa girmek Demir Leydi için büyük sürpriz olmuş.

Falkland Savaşı Belgeleri Halka Açıldı

Arjantin, İngilizlerin Falkland, Güney Amerikalıların ise Malvinas olarak adlandırdığı adalara 1982’de asker çıkardı.

Bunun üzerine İngiltere, üzerinde hak iddia ettiği adaların bulunduğu bölgeye savaş gemileri gönderdi. Ve 74 gün süren Falkland Savaşı başladı.

Ancak bu gelişmenin dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher için büyük bir sürpriz olduğu anlaşıldı.

Demir Leydi’nin Falkland Soruşturma Komisyonu’na verdiği ifade, İngiliz arşivlerinde 30 yıllık süreden sonra gizliliği kaldırılıp açıklanmasıyla ortaya çıktı.

İfade tutanaklarına göre Demir Leydi Komisyon’a “Arjantin’in Falkland’a asker çıkarmasını hiç ama hiç beklemiyordum. Bu o kadar aptalca bir davranış olurdu ki diyordum, o aptalca şey oldu.” demiş.

Dönemin en etkili liderlerinden İngiltere Başbakanı, asker çıkarmadan ancak birkaç gün önce kendisine sunulan istihbarat bilgileriyle olayın ciddiyetine ikna olmuş.

Etrafında zengin petrol yataklarıyla balık kaynakları bulunan ve Antarktika’ya erişim açısından stratejik öneme sahip adalardaki savaştan İngiltere galip çıkmış, 649 Arjantinli ile 255 İngiliz hayatını kaybetmişti.