Gürcistan'da düzenlenen Türkçe Olimpiyatları finaline Trabzon basını çıkarma yaptı. Zaman Gazetesi'nin daveti üzerine gerçekleştirilen gezide, Kutaysi, Tiflis ve Batum illerinde ki tarihi tursitık yerler rehber eşilğinde ziyaret edildi.

Olimpiyatların finali nedeniyle düzenlenen geziye:

İlkhaber Gazetesi Sahibi Salih Çamoğlu, Taka Gazetesi Genel Müdür Yardımcısı Zihni Ağırman, Basın İlan Kurumu İl Müdürü Abdurrrahman Bahşişolu, www.61saat.com sahibi Erhan Esaspehlivan, Hizmet Gazetesi Sahibi Serkan Kıyak, Zaman Gazetesi Trabzon İl Temsilcisi Abdullah Ömer Özdemir, Zaman Gazetesi danışmanı Hasan Beşli, Zaman  Of Gazetesi Temsilcisi Habip Oğanberdi, Of Kaymakamı Özel Kalem Müdürü Nihat Yılmaz, Of Havadis Gazetesi Yayın Yönetmeni Yüksel Yaşar, Feza Medya Reklam Ajansı Yöneticisi Mehmet Şimşek, TRT İl Müdür Yardımcısı Mehmet Bayraktar, Şehir Işıkları Bölge Temsilcisi Ali Osman Çevik, Kuzey Ekspres Gazetesi Yazı işleri Müdürü Erkan Şahinbaş, Kanal Mavi Genel Müdür Hakan Yoloğlu , Kuzey TV Genel Müdürü Serkan Yoldaş, Gürcistan Kutaysi'deki Niko Nikoladze Koleji Rehber öğretmeni Turgay Hacıefendioğlu katıldı.



MACERA DOLU BİR YOLCULUK

Trabzon Belediyesi eski binası önünden start alan gezinin ilk durağı Hopa'daki  öğrenci yurdu oldu. Buradaki misafirperver yurt yönetimi ve öğrencileri Trabzon heyetine maklube (ters çevirme) yemeği ikram etti. Yer sofrasında yoğurt ve salata ile ikram edilen yemek Arap kültürüne özgü olup pirinç,  et ve sebzeden oluşuyor. Tencerde kısık ateşte 2,5 saatte pişen yemek, piştiği tencerenin yer sofrasına ters bir şekilde devrilmesiyle sunuluyor. Çay ve meyve ikramının ardından 72 mevcutlu öğrenci yurdundan ayrılan Trabzon heyeti Sarp sınır kapısından kimlikle geçiş yaparak Batum, Kabuletti (Osmanlı zamanındaki ismi çürüksu), Sandromeda şehirleri üzerinden Kutaysi'deki Niko Nikoladze Eğitim Kurumuna vardı. Niko Nikoladze Çağrı Eğitim kurumları bünyesinde hizmet veren ortaöğretim okulunda konaklayan heyet Cumartesi günü Kutaysi'den, Türkçe Olimpiyatlarının Gürcistan Finali'ni izlemek üzere Tiflis'in merkezindeki yine (İBSU) Uluslararası Karadeniz Üniversitesi'ne hareket etti. Kutaysi-Tiflis güzergahında Haşuri ve Gori şehirleri geçildi. Gori'nin çıkışındaki Agora semtinde aslen Rizeli olan Paşa lakaplı Muharrem Levent'in dinlenme tesislerinde mola veren Trabzon heyeti çay ve tatlı ikaramının ardından misafirperver Rizeli Paşa'ya teşekkür ederek yoluna devam etti. Yoğun kar yağışı altında macera dolu bir yolculuk geçiren Trabzon Basını 230 kilometrelik yolu 4-4.5 saatte aldı.

MUHTEŞM BİR TÜRKÇE RESİTALİ

Trabzon basının davetli olduğu, bu yıl 10.'su düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatları'nın Gürcistan finali Uluslararası Karadeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Gürcistan'ın illerinden gelen onlarca yabancı öğrenci biribirinden güzel Türkçe şarkılarla davetlilere muhteşem bir Türkçe müzik ziyafeti çekti.

Çağlar Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Adem Önal bir konuşma yaparak, uzak diyarlardan Tiflise gelen tüm davetlilere teşekkür etti. Önal konuşmasını şöyle sürdürdü, "Gürcistan'ın çok değerli Başkanı Saakasvili eğtime çok önem veriyor. Özellikle bizim şirketimizin eğitim faaliyetlerini destekliyor. Sadece eğitim değil diğer reformlarla da Gürcistan bu bölgenin en hızlı gelişen ülkesi. Bugün Gürcistan elemelernin sonuna geliniyor. Bugünkü final programında  önümüzdeki hafta birincileri açıklanacak olan birçok dalda yarışan öğrenclerimizin marifetlerini izleyeceğiz. Bu yarışanın kaybedeni yok, o yüzden üzülmeye gerek yok. Bunu herkes böle bilsin."

Konuşmanın ardından Tiflis Demirel Koleji Öğrencileri Gürcistan'a özgü halkoyunu gösterisi sergiledi. Gürcistan yöresine ait halkoyunlarıyla büyülenen davetliler şiir ve şarkı dalında yarışarak marifetlerini sergileyen öğrencilerin Türkçe'yi telafuz etme becerilerini de ayakta alkışladı . Final sonrası başarılı öğrencilere başarı ödülleri taktim edildi.

Bu yıl 10.  düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatları'na 135 ülkenin katılacağı öğrenildi.

TİFLİS VE BATUM GEZİSİ

Final programının ardından Tiflis'teki Mithatzminda tepesine giden Trabzon heyeti buradan Gürcistan'ı kuşbakışı izleyip lunaparkı gezerek 200 metre civarındaki ışıklarla süslenmiş vericiyi incelediler. Tiflis'n en büyük caddesi ve aliışveriş merkezi olan Rustavelli Caddesi'ni gezen basın grubu daha sonra üzerinden Kura nehrinin geçtiği ve inşaaında Alman işçlerin çalıştırıldığı metroya binerek sayahat etti. (Kura nehri ardahan'dan çıkıp Gürcistan üzerine Azerbaycan'a buradan da Hazar denizine dökülüyor.) Şehir turunun ardından akşam yemeği için Tiflis merkezindeki Işık kolejinde kuzu çevirme ikram edilen Trabzon heyeti aynı gece Kutaysi'ye geri döndü. Ayrıca Son Gürcü kralı Solomon'un kemiklerinin Kanuni Anadolu Lisesi bitişiğineki Katedralın yıkmı sonrasında Trabzon'dan Kutaysi'deki Gelati Klissi'ne taşındığı öğrenildi.

Gezinin son günü Kutaysi'den Batum'a gelen Trabzon basını, şehir merkezini gezip, Sputnik tepesine çıkrak şehri kuşbakışı izleme fırsatı buldu.  Batum sahilinide gören heyet şehir mimarisine hayran kaldı. Trabzonlu Birol-Bülent Demirol Kardeşlerin tesislerinde son molayı veren basın mensupları aynı gece Trabzon'a döndü.