Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakü’de katıldığı Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu toplantısında, “Türkiye büyüyor, gelişiyor ve son 12 yılda gayri safi yurtiçi hasılası üç katına çıktı, enerjiyle alakalı bütün kalemleri iki katına çıktı” dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Yıldız, Bakü’de olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Tabi Türkiye özellikle böyle bir projede her zaman olduğu gibi kararlılığını hem politik hem de siyasi ve ekonomik olarak sürdürecektir. Bu 45 milyar dolarlık zincirin bir proje paketinin halkalarından oluşan yapıdır. Üretiliyorsa tüketilecektir veya tersinden talep varsa mutlaka üretilecektir. AB üyesi ülkelerin doğalgaz temini ile alakalı en önemli projelerden bir tanesidir. Güney Gaz Koridoru Projesi’nin özellikle Şah Denizi 2 ile beraber hisse oranını arttıran bir Türkiye ile bu projeye devam ediyoruz. Keza Gürcistan’dan, Türkiye üzerinden geçecek bu projenin detaylarını TANAP Genel Müdürümüz ilerleyen süreçlerde vereceklerdir. Ama programın daha önünde ilerleyen bir TANAP projesini rahatlıkla söyleyebilirim. Boruların tedarik edilmesi, alınması, bunların işçilik ihalelerinin yapılıyor olması ve aynı şekilde kamulaştırmayla alakalı yol haritamızın öngörülenden daha hızlı yürüyor olması temel özellik olarak söylemem lazım. Bu zincirin halkalarının birbirine sıkıca bağlı olması lazım. Herhangi bir halkanın tamamlanmamış olması, zincirin tamamlanmaması anlamına geleceği için her birimizin bulunduğu ülkede, bölgede, coğrafyada mutlaka bu proje lehine kuvvetli ve güçlü katkı koyması lazım” dedi.

TÜRKİYE TÜM AVANTAJLARINI KULLANIYOR
Bakan Yıldız, Türkiye’nin tüm avantajlarını kullandığını kaydederek, “Tabi Türkiye coğrafyasından kaynaklanan bütün avantajları hem komşu ülkelerine hem de AB üyesi ülkelerine kullanacaktır. Coğrafyasından kaynaklanan avantajları istismar etmeden buna devam edecektir. Türkiye büyüyor, gelişiyor ve son 12 yılda gayri safi yurtiçi hasılası üç katına çıktı, enerjiyle alakalı bütün kalemleri iki katına çıktı. Bizim TANAP projesi ile beraber Güney Gaz Koridoru’na yapılan katkının artarak devam edeceğini söylemeliyim. Mart ayında sayın cumhurbaşkanlarının da katılımlarıyla burada bulunan hazirunu da davet ederek inşallah TANAP’ın temel atmasını Türkiye’de gerçekleştirmiş olacağız. Pozitif tutumumuz hangi şartlarda olursa olsun, hangi proje olursa olsun devam edecektir. Çünkü bu büyük emekler verilerek oluşturulan, gerçekleştirilen bir projedir. Yalnızca Türkiye’nin doğalgaz tedarikiyle alakalı 6 milyar metreküplük miktarın ötesinde daha büyük miktarlara 31 bcm’lere çıkabilecek bir yapıyı mutlaka burada kurgulamamız lazım. Bu projeyi hem dizayn edip hem de mutlaka gerçekleştiriyor olmamız lazım. Bu kararlılığın yanında eş zamanlılık çok önemli. 4 yıl içerisinde 2018’in sonuna kadar her birimizin üretimde, iletimde ve bütün bunların dağıtımıyla alakalı bu zinciri eş zamanlı olarak da tamamlamak lazım. Ben ilerleyen süreçte yapılan konuşmalarla beraber bir kısık ikili görüşmeleri de güçlendirerek Güney Gaz Koridoru toplantımızın bölgemize ve ülkelerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu danışma kurulu toplantısının yine aynı şekilde sizlerin ev sahipliğiyle beraber daha iyi noktalara geleceğine olan inancımı belirtiyorum” ifadelerini kullandı.
(İHA)