Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 14 Kasım günü Gazze Şeridi'ne yönelik olarak başlattığı saldırının, Gazze'de çok sayıda masum Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olduğu ve bölgeyi yeni bir kaosa sürüklediği belirtildi.

Bu tehlikeli durum ve İsrail'in sınır tanımayan saldırıları karşısında, Türkiye'nin uluslararası toplum ve taraflar nezdinde tansiyonun düşürülmesi doğrultusunda girişimlerde bulunduğu anımsatılan açıklamada, Mısır'ı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Mısır ve Katarlı muadilleriyle yakın bir işbirliği içinde ateşkesin sağlanması doğrultusunda yoğun çaba gösterdikleri kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın Kahire ziyaretini müteakiben, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, Kahire'de kalarak, ateşkesin sağlanması için yürütülen görüşme sürecine aktif katkı yaptığı bildirilen açıklamada ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da mazlum Filistin halkıyla Türkiye'nin dayanışmasını göstermek amacıyla bazı Arap Birliği dışişleri bakanlarıyla Gazze Şeridi'ni ziyaret ettiği hatırlatıldı.

Açıklamada, ''İsrail'in insanlık vicdanını sarsan Gazze'ye yönelik saldırılarının son bulması ve tırmanan gerginliğin giderilmesi için sarf edilen yoğun çabalar sonucunda bu akşam sağlanan ateşkes mutabakatını memnuniyetle karşılıyoruz. Mısır'ı ve Cumhurbaşkanı Mursi'yi, bu ateşkesin sağlanmasındaki öncü rolden dolayı samimiyetle kutluyoruz'' denildi.

Bu başarının, demokratik Mısır yönetiminin, bölgesel barış ve istikrar için bundan sonra da büyük katkılar yapacağını göstermekte olduğu bildirilen açıklamada, Türkiye'nin Mısır'ın bu doğrultudaki çabalarına gereken her türlü desteği vermeye devam edeceği kaydedildi.