Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin ardından Endonezya Jeofizik Kurumu da tsunami uyarısını kaldırdı. Hindistan da kıyıları için verdiği tsunami uyarısını kaldırdığını açıkladı. Banda Ace'nin kuzey ve batı kıyılarında su seviyesi 80 santimetre yükseldi. Bande Ace yakınlarındaki Simeulue Adası'nde deniz suyunun 10 metre çekildiği de belirtilmişti.

8.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI
Endonezya Jeofizik Kurumu, Bande Ace'ye 431 kilometre açıkta Türkiye saatiyle 11.38'de 8.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Ancak Kurum'dan daha sonra yapılan açıklamada depremin büyüklüğü 8.8 olarak düzeltildi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi ise depremin büyüklüğünü 8.9 olarak duyurmuştu.

Deprem sonrasında 8.2, 8.0 ve 6.5 büyüklüğünde üç artçı meydana geldi. Deprem Endonezya'nın yanı sıra Hindistan, Tayland, Sri Lanka, Malezya ve Singapur'da da hissedildi.

KORKULAN OLMADI
8.2 büyüklüğündeki artçı sonrası Endonezya Jeofizik Kurumu, Bande Ace kenti için tsunami alarmını iki saat daha uzattığını duyurmuştu. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Ace kıyılarında 17 cm büyüklüğünde dalgaların oluşacağını açıklamıştı. Hint Okyanusu'na kıyısı bulunan ülkeler, halktan kıyıları terk ederek iç kesimlere çekilmesini istemişti.

DEVLET BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA
Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang, tsunami tehlikesi olmadığını ancak Sumatra adası ve çevresinde alarm seviyesinin yükseltildiğini söyledi. Bambang can ve mal kaybı olduğunu ilişkin  bilginin kendilerine ulaşmadığını belirtti. Endonezya depremle sarsıldığı sırada İngiltere Başbakanı David Cameron da bu ülkede bulunuyordu.

TAYLAND'DA KIYIDAN UZAKLAŞIN ÇAĞRISI
Tayland Ulusal Afet Uyarı Merkezi, Bande Ace'deki deprem sonrasında kıyılarına 10 santimetre büyüklüğünde tsunami dalgaları vurduğunu açıkladı. 2004'teki depremde ağır hasar gören Puket Adası ve çevresinde deprem alarmı verilmişti. Ada'daki havaalanının tsunami uyarısı sonrası kapatıldığı duyuruldu. Halka yapılan uyarıda, kıyı bölgelerden uzaklaşmaları ve yüksek yerlere çıkmaları istendi.

SRİ LANKA DA PANİK YAŞADI
Tayland'ın ardından Sri Lanka da, ada genelinde tsunami uyarısı yapılmıştı. Sri Lankalı yetkililer de, kıyılarda yaşayanların iç kesimlere çekilmesini istemişti.
HİNDİSTAN'DA TREN SEFERLERİ İPTAL
Hint Okyanusu kıyılarında dört bölgede tsunami alarma veren Hindistan alarmı kaldırdığını belirtti. Kalküta eyaletinde önlem amacıyla tren seferleri durdurularak, yolcular tahliye edildi. Gemilerden ise kıyıdan uzaklaşarak açığa gitmeleri istendi.
UYARI MERKEZİ GÖREVİNİ YAPTI
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de, Hint Okyanusu genelinde tsunami alarmı vermişti. Merkez'den yapılan açıklamada, bu büyüklükte bir depremin büyük tsunamiler yaratma potansiyeli taşıdığı belirtilerek, tsunaminin Hint Okyanusu kıyılarını etkileyebileceği ifade edilmişti.
İRAN İÇİN BİLE UYARI YAPILDI
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, tsunami alarmının Avustralya, Kenya, Güney Afrika ve İran için de geçerli olduğunu açıklamıştı.
2004'TE 230 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Endonezya'da 26 Aralık 2004'de 9.1 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından oluşan tsunami Endonezya, Tayland ve Hindistan'ı vurdu. Deprem ve tsunami sonrasında 170 bini Ace'de olmak üzere toplam 230 bin kişi yaşamını yitirmişti.
1.7 MİLYON İNSAN EVSİZ KALMIŞTI
2004'teki 9.1 büyüklüğündeki depremde Endonezya dışında Sri Lanka, Hindistan ve Tayland'da ağır hasarlar meydana gelmişti. Deprem ve sonrasında oluşan tsunamide 1.7 milyon insan evsiz kalmıştı.