Ekstrem spor tutkunu, paraşüt sporcusu Avusturyalı Felix Baumgartner tarihi bir atlayış gerçekleştirmeye hazırlanıyor. TSİ 16.30'a ertelenen atlayış, şiddetli rüzgar nedeniyle henüz başlamadı.

Uzay sınırından Dünya'ya yani yerden 36 bin 500 metre yüksekten paraşütle atlayan ilk insan olacak.

Onu taşıyıcı kapsülle bu yüksekliğe bin 682 kilogram ağırlığındaki dev bir helyum balonu çıkaracak.

43 yaşındaki maceraperest Meksika semalarında stratosfer katmanında kapsülden çıkıp kendini başaşağı boşluğa bırakacak.



Ses hızını geçen ilk insan olacak

Atlayış ivmesi ve hızı, saatte bin 100 kilometreye ulaşarak ses hızını aşma hedefine yardımcı olacak.

Atlayışın en tehlikeli bölümünü oluşturan bu safhada Baumgartner'in bilincini kaybetmesi ve bazı organlarının hasar görmesi ihtimali bulunuyor.

Kendini boşluğa bırakmasıyla birlikte hızla düşecek olan maceraperest stratosferi bitirip, yolcu uçaklarının çıktığı 14 bin metreye, sonra da 8 bin 848 metrelik en yüksek dağ Everest'in seviyesine inecek.

Yaklaşık beş dakikalık serbest düşüşün ardından bin 500 metrede paraşütü açılacak.

En ufak hatada ölümle sonuçlanacak atlama için Baumgartner'e 200 bin dolarlık özel kostüm hazırlandı.

Astronotlar ve dağcılar için kıyafet geliştiren firmaların tasarladığı kıyafet atlayacağı yükseklikteki sıfırın altında 57 derece soğuğa ve alçak basınca dayanıklı biçimde tasarlandı.

36 kilometreyi dikey olarak 15 dakikada alacak olan çılgın sporcu New Mexico Çölü'ne inecek.

''Bunu gerçekleştirmek zorundayım''

Ünlü sporcunun ailesi, bu atlayışa karşı çıkıyor. Baumgartner ise, "Bunu gerçekleştirmek zorundayım" diyor.

Baumgartner, bu atlayışla, daha önce Amerikan ordusundan emekli Albay Joseph Kittinger’in çıktığı 25 bin metrelik rekoru kırmayı ve serbest düşüşte ses hızını geçen ilk insan olmayı hedefliyor.



Daha önce 21 bin metreden atlamıştı

Avusturyalı 43 yaşındaki paraşüt sporcusu Felix Baumgartner, geçen Mart ayında 50 metre uzunluğunda bir helyum balonunun taşıdığı kapsülle yerden 21 bin 800 metre yükseklikten atlayarak saatte 587 km hıza ulaştı.

Baumgartner, bu atlayışla sıvıların, kanın buharlaştığı ve insan hayatının tehlikeye girdiği, sıcaklığın sıfırın altında 60 santigrat dereceye yaklaştığı, 19 bin metre civarlarındaki Armstrong Sınırı’nı geçmişti. Atlayıştan sonra Baumgartner, ellerini kımıldatamadığını ve soğukla mücadele etmenin çok zor olduğunu belirterek,

“Hala çok heyecanlıyım, olup bitenleri kelimelerle anlatamam. Bir süre geçtikten sonra paraşütü açmak istediğimde, daha 15 bin metre yükseklikte olduğumu fark ettim” demişti.