Özellikle kişilerin haklarının korunabilmesi için çalışmalar yapmakla birlikte aynı zamanda bu hakların, gerektiği durumlarda kişinin rızası ile birlikte farklı kişilere aktarılmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte bu işlemler sırasında bu hakların gönül rızasıyla verildiğine dair bilgileri, resmi belgeler çerçevesinde kayıt altına alarak hem satıcının hem de alıcının daha sonraki aşamalarda herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmamasını sağlamaktadır. 

Günümüzde notere olan ihtiyaç oldukça fazla olduğundan dolayı özellikle noterlerin kapalı olduğu günlerde çeşitli sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bu sıkıntılar karşısında insanların mağduriyetlerinin ortaya çıkıyor olması ve bu mağduriyetlerin daha büyük sorunların ortaya çıkması adına zemin oluşturması nedeniyle, bu kapsamda Adalet Bakanlığı tarafından çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmaların en önemlisi ise "nöbetçi noter" uygulamasına geçilmiş olmasıdır. Özellikle İstanbul gibi kalabalık bir şehirde İstanbul nöbetçi noter uygulaması ile işlemleri kolayca çözüme kavuşturma imkanı sunulmaktadır.

Nöbetçi noter, genel anlamda bakıldığında noterden hiçbir farklı olmayan kurumlardır. Nöbetçi noteri daha iyi anlamak için "nöbetçi eczaneleri" örnek olarak gösterebiliriz. Nasıl ki hafta sonları tüm eczaneler kapalı olduğu için insanların ilaç ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına, belirli bölgelerde nöbetçi eczanelerin açılması sağlanıyorsa aynı şekilde noterde de bu hizmet uygulanmaktadır. 

Nöbetçi noter, insanlar arasında oluşan ilişkilerin sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi için, hafta sonları da hizmet vermeye devam etmektedir. Belirli bölgelerde hizmet verecek noterlerin belirlenmesi, aynı zamanda insanların hafta sonu da noterdeki işlemlerini yapabilmesini zemin hazırlamıştır. Eğer Ankara’da ikamet ediyorsanız gün farketmeksizin Ankara nöbetçi noter uygulaması ile işlerinizi istediğiniz zaman halledebilme fırsatı bulunmaktadır.

Bu sayede hafta sonuna girilecek son gün noterlerde yoğunlaşmanın önüne geçilmiş olmakla birlikte, hafta sonu insanların olası noter ihtiyaçlarının da bu şekilde karşılanarak herhangi bir sorunun ortaya çıkmaması sağlanmış olacaktır. Bununla birlikte bazı durumlarda hafta sonuna sarkan dosyaların da sorun çıkmadan onaylanması sağlanarak hafta başında ki yoğunluğun önüne geçilmektedir. Üç büyükşehirden biri olan İzmir’de olanlar da bu yoğunluğu yaşamamak için İzmir nöbetçi noter uygulamasından faydalanabilmektedir.

İllere göre nöbetçi noter listesi için: https://nobetcinoter.com.tr/