Türkiye ile AB arasında vizelerin kaldırılmasına yönelik vize muafiyeti üzerinde uzlaşma sağlandı.

Anlaşmanın, Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel tarafından Brüksel’de paraflanması bekleniyor.

Geri Kabul Anlaşması, Avrupa’ya, Türkiye üzerinden yasadışı olarak giren kişilerin Türkiye’ye iade edilmesini kapsıyor.

Diplomatik kaynaklara göre müzakere sürecinin uzun olacak.

Her şey yolunda giderse vizesiz seyahatin 4-5 yıl içerisinde gerçekleşebileceği bildiriliyor.

BAĞIŞ: AVRUPA'YA YARAR

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Avrupa'ya 'vize çıktı' diyebiliriz, Avrupa Birliği'ni ikna etmeye çalıştık. AB 'de Türk halkının vize kuyruğunda beklemesinden sıkıldığını anladı" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Şam eski Büyükelçisi Ömer Önhon'u makamında kabul etti. Bağış, kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'Türkiye ile Avrupa Birliği arasında vizelerin kaldırılmasına yönelik vize muafiyetine' ilişkin sorusuna Bağış, "Avrupa'ya vize çıktı diyebiliriz, Avrupa Birliği'ni ikna etmeye çalıştık. AB 'de Türk halkının vize kuyruğunda beklemesinden sıkıldığını anladı. Türkiye bu süreçte kendi taleplerinin bilincinde. Brüksel'de ortaklık konseyi toplantımız var. Bir eylem planı ortaya çıkaracağız. Vizesiz AB'ye gitmenin önünü açana kadar çalışacağız. Bu dik duruşun mimarı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır" cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, vize muafiyetinin ne zaman kalkacağını sorması üzerine, Bağış, vize muafiyet çalışmalarının yaklaşık 3 yıl sürdüğünü belirterek, "Çıkacak eylem planını görelim. Ona göre süre netleşecektir. AB'nin çıkarları için en doğrusu budur. İşsizlik Türkiye'de AB arasında en iyi seviyelerde. Büyüme de aynı şekilde. Vize kalkarsa bizden çok AB'ye yarar, Avrupa'nın da buna ihtiyacı var" diye konuştu.