Ukrayna’nın yeni cumhurbaşkanı Petr Poroşenko, mecliste yemin ederek görevine başladı.
25 Mayıs’ta yapılan devlet başkanlığı seçiminde yüzde 54,7 oy alarak seçimden zaferle ayrılan Petr Poroşenko, bugün mecliste yemin etti. 48 yaşındaki “Çikolata Kralı” lakaplı iş adamı Poroşenko yemin ederek görevine başlamasının ardından mecliste yaptığı konuşmada, ülkenin doğusunda yaşanan ölümcül çatışmalara bir an önce son vermek için çalışacaklarını belirtti. Barış çağrısında bulunan Poroşenko, intikam almak ve savaşmak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade etti. Poroşenko ayrıca ülkelerinin tehdit edilmesi riskine karşı Ukrayna’nın askeri anlamda dış ülkeler tarafından savunulması için uluslararası bir anlaşma yapacaklarını duyurdu. Ukrayna vatandaşlarının AB’ye vizesiz seyahat etmesi gerektiğini de kaydeden Poroşenko seçimde vaat ettiği tüm şeyleri yerine getireceği konusunda söz verdi.

TÜRKİYE’Yİ ARINÇ TEMSİL ETTİ
Poroşenko’nun yemin töreninde Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç temsil ederken, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da ülkesini temsilen törende hazır bulundu. Geçici Devlet Başkanı Turçinov görevi teslim etmeden önce yaptığı açıklamada Biden’a ülkelerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Törende Rusya’yı ise Yanukoviç’in görevinden azledilmesi sonucu Rusya’ya geri çağrılan büyükelçi temsil etti.
Öte yandan geçtiğimiz haftalarda yaptığı referandumla bağımsızlığını ilan ettiğini belirten Donetsk yönetimi yapılan devlet başkanlığı seçimini kabul etmediklerini belirtti. Donetsk yöneticileri yaptıkları açıklamada Poroşenko’nun kendilerinin devlet başkanı olmadığını, Ukrayna’nın bir parçası olmadıklarını ve yönetimi tanımadıklarını belirtti. Yöneticiler bağımsız bir ülke olduklarını ifade etti.
(İHA)