Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Sincar ve Zummar’ı ele geçirmesi sonrası 50 binden fazla Yezidi yaşadıkları bölgeleri terk ederek Irak’ın kuzeyindeki Duhok kentine göç etmeye başladı.
IŞİD saldırıları sonrası binlerce Yezidi, Sincar Dağları’na saklanırken kentten kaçabilen Yezidiler kuzey kentlerine göçe başladı. Akrabalarını geride bırakarak yaşadıkları yerden koptukları için büyük zorluklar yaşadıklarını belirten Yezidiler, Sincar Dağları’nda en az 30 bin Yezidi’nin bulunduğunu ifade etti. Sincar bölgesinde birçok akrabasının mahsur kaldığını dile getiren Ebu Şakir, “Sincan Dağları’nda su, elektrik, yol, ekmek ve hatta tek bir ağaç bile yok. O dağda insanların yiyebileceği hiçbir şey yok. Irak hükümetinden, sivil toplum kuruluşlarından, BM’den, Amerika’dan, tüm insanlıktan bu insanları korumalarını ve o tehlikeli bölgeden kurtarmalarını istiyoruz. Biz yiyecek, araç, para istemiyoruz. Orada mahsur kalan yakınlarımıza ya su ve yiyecek verilmesini ya da o bölgeden kurtarılmalarını istiyoruz. Aksi halde bunun sonucu felaket olacak” dedi.

"HAYAL DAHİ ETMİYORDUK"
5 çocuğu ve eşiyle birlikte IŞİD zulmünden kaçan Naif ise birkaç gün önce burada olabileceğini hayal dahi etmediğini belirterek, “Biz Telafer ve Sincar’ın güneyinden kaçan insanlara evlerimizi açmıştık. Fakat şimdi biz de kaçan insanlar konumundayız” dedi.
Irak Hükümeti pazar gününden beri en az 45 bin Yezidi’nin Sincar’dan Kürt bölgesine kaçtığını ifade ederken, yetkililer önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artacağını kaydetti. Öte yandan IŞİD’in Erbil’e 80 kilometre uzaklıktaki Mahmur kentine kadar gelmesi sonucu Mahmur Kampı’nda bulunan 11 bin kişi de kampı boşaltmaya başladı. Kampta bulunan birçok kişi Erbil’e doğru hareket ettiklerini ifade etti.
Kürtler tarafından Şengal olarak adlandırılan Sincar bölgesi IŞİD’in ele geçirdiği Musul’un 60 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Birkaç gün önce IŞİD militanlarının kontrolüne geçen kent, Irak ordusunun geri çekilmesi sonrası 6 Haziran’da Peşmergelerin kontrolüne geçmişti. Irak’ta 500 bin civarında olduğu belirtilen Yezidiler genellikle Irak’ın Musul ve Duhok kentlerinde yaşıyor. Kuzey Irak sınırında bulunan Duhok kenti IŞİD’in elindeki Musul’a yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
(İHA)