Teknoloji

E-Arşiv Nedir? E-Arşive Tabi Olan Firmalar (2022)

Gelişen teknolojiyle birlikte internet ortamında alışveriş yapma imkânı doğmuş ve satış alanındaki işlemlerin büyük çoğunluğu dijital ortama taşınmıştır. İşletmelere büyük kolaylık sağlayan dijital dönüşüm uygulamaları arasında e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamaları da yer almaktadır. Birbirlerine çok benzeyen, sıklıkla karıştırılan ve birbirleri yerine kullanılan bu iki fatura türü arasından kapsamı en geniş olan faturalar e-arşiv faturalarıdır. Peki kâğıt faturalarla aynı haklara ve geçerliliğe sahip olan e-arşiv nedir?

E-Arşiv Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan tebliğ akıllara “E-Arşiv fatura nedir?” sorusunu getiriyor. Durum böyleyken işletme sahiplerini de e-arşiv portalı gibi kavramlarla tanıştırmaktadır. Elektronik fatura türleri arasında yer alan e-arşiv Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik ortamda fatura oluşturulması, saklanması, ibrazı ve raporunu kapsayan uygulamaya verilen addır. E-Arşiv GİB portalı üzerinden kayıt olunup gerekli adımları izledikten sonra e-fatura ve e-arşiv faturaları kullanılmaya başlanabilir.

E-Arşiv faturalarını e-faturalardan ayıran en temel fark, e-arşivin elektronik fatura uygulamalarının kapsam alanı dışında kalan kişi ve kurumlar arasında kullanılabilmesidir. Yani e-arşiv faturaları kullanıcısı olmayan mükelleflere de kesilebilir ve gönderilebilir.

E-Fatura Entegrasyonunun Faydaları Nelerdir?

Sektöre ve dijital dönüşüm uygulamalarına yabancı olan satıcılar için elektronik fatura oluşturma süreci karmaşık görünebilir. GİB e-arşiv fatura uygulaması ile fatura düzenlemesi yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan e-arşiv portal giriş ekranı, www.gib.gov.tr adresi üzerinden görüntülenebilmektedir. E-Arşiv portal girişi için mali mühür temin edilmesi ve online başvuru formunun doldurulması gibi birtakım karmaşık süreçlerden geçilmesi gerekir. Bunun yanında;

  • Olabilecek en hızlı ve güvenli şekilde e-arşiv fatura giriş ve e-arşiv fatura sorgulama işlemleri gerçekleştirmek için entegrasyon sağlayan uygulamaları kullanmak kalıcı bir çözüm sağlar.
  • Zor süreçleri, işletmelerin yerine e-arşiv fatura portal hizmeti yürütür ve tamamlar.
  • E-Arşiv portal giriş işlemlerini e-kontör masrafına girmeden halletmek kısa vadede etkili bir çözüm olarak görülebilir.
  • Ancak uzun vadede faturanın çıktısının alınması ve ıslak imzayla gönderilmesi gibi işlemler daha fazla masrafın oluşmasına yol açmaktadır.

Tüm bu nedenlerden ötürü NetBT daha kârlı bir tercih olacaktır. Global e-dönüşüm çözümleri sunan entegrasyon programları edinmek ve konu hakkında bilgi almak için net-bt.com.tr adresini ziyaret edebilir, e-arşiv fatura portalı hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

E-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı portalı üzerinden gerekli adımları takip ederek kolaylıkla gerçekleştirilebilen e-arşiv fatura iptali süresi, faturanın gönderildiği tarihten itibaren 7 gündür. Bu süre geçildiği takdirde e-arşiv faturasının iptali sağlanamayacağından dolayı alıcının bir iade faturası kesmesi önerilir. Bu problem, satıcının alıcıya doğru bir satış faturası kesmesiyle çözüme kavuşturulabilmektedir. E-Portal arşiv iptal işlemleri için entegrasyon uygulamaları kullanılması ise süreci daha kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır.

Ayrıca e-Arşiv hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz;                 https://net-bt.com.tr/e-arsiv/