ISO 9001:2015 bazı kuruluşlarda aşağıdaki gibi durumlar ortaya çıkınca kalite yönetim sisteminin varlığına ihtiyaç duyabilirler.

ISO 9001:2015'in tüm gereksinimleri jeneriktir ve türüne veya boyutuna veya sağladığı ürün ve hizmetlere bakılmaksızın herhangi bir kuruluş için geçerli olması amaçlanmıştır. ISO 9002: 2016 dokümanı, bir kuruluşun gereksinimleri karşılamak için kurmak istediği ISO 9001: 2015 kalite yönetim sistemini örnekleriyle açıklayarak rehberlik sağlamak amacıyla hazırlanmaktadır. Gereksinimlerin durumuna göre ISO 9002 standardı KYS’nin anlaşılmasını kolaylaştırarak işletmelere yardımcı olmaktadır.

ISO 9002: 2016, uygulamaya zorunlu yaklaşımlar getirmez veya tercih edilen herhangi farklı bir yorum katarak ek şartlara neden olmaz, sadece örnekler ile kalite yönetim sistemi ve diğer standartların 14001 için 14002 gibi uygulama kılavuzları bulunmaktadır.

ISO 14001: 2015 genellikle kuruluşların çevresel performansını artırmak için kullanabileceği bir çevre yönetim sistemi gereksinimlerini belirtir. ISO 14001: 2015, çevresel sorumluluklarını, sürdürülebilirliğin çevresel sütununa katkıda bulunan sistematik bir şekilde yönetmek isteyen bir kuruluş tarafından kullanılmak üzere hazırlanmıştır.

ISO 14001: 2015, bir kuruluşun çevre, kuruluşun kendisi ve ilgili taraflar için değer sağlayan çevre yönetim sisteminin amaçlanan sonuçlarına ulaşmasına yardımcı olur. Kuruluşun çevre politikasına uygun olarak, bir çevre yönetim sisteminin amaçlanan sonuçları şunları içerir:

  1. Çevresel performansın arttırılması,

  2. Uygunluk yükümlülüklerinin belirlenmesi ve yerine getirilmesi,

  3. Çevresel hedeflere ulaşılması esastır.

ISO 14001: 2015 bakılmaksızın boyut, tür ve nitelikte, herhangi kuruluşa uygulanabilir ve örgüt kontrol veya etkisi ya bir yaşam döngüsü perspektifi dikkate olabilir belirleyen Faaliyetleri, ürün ve hizmetlerin çevresel yönleri için de geçerlidir. ISO 14001: 2015, belirli çevresel performans kriterlerini belirtmemektedir.

ISO 14001: 2015, çevre yönetimini sistematik olarak sürekli geliştirmek için kısmen veya tamamen kullanılabilir. Ancak, tüm gereklilikleri bir kuruluşun çevre yönetim sistemine dahil edilmedikçe ve hariç tutulmadan yerine getirilmedikçe, ISO 14001: 2015'e uygunluk iddiaları kabul edilemez.

ISO belgesi, bir kuruluş içindeki ürün ve hizmetlerle ilgili, planlama, tasarım, geliştirme, işletme, bakım ve iyileştirme dahil olmak üzere şikayet ve memnuniyetlerin ele alınması sürecine ilişkin yönergeler vermektedir. Açıklanan şikayet ve memnuniyet işleme süreci, genel bir kalite yönetim sisteminin süreçlerinden biri olarak kullanım için uygundur.

ISO belgesi uygulandığı süreçler boyunca ürün ve hizmet kelimeleri, bir kuruluşun müşteri için tasarlanması ya da talep etmesi gereken çıktıları ifade eder.

ISO belgesi, türü veya boyutu veya sunduğu ürün ve hizmetler ne olursa olsun herhangi bir kuruluş tarafından kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Ayrıca tüm sektörlerdeki kuruluşlar tarafından kullanılmak üzere hazırlanmıştır.

ISO 10002 müşteri şikayetlerinin ele alınmasında aşağıdaki hususları ele almaktadır. Geri bildirime açık (şikayetler dahil) müşteri odaklı bir ortam oluşturarak, alınan sıkıntıların ve memnuniyetlerin çözerek ve kuruluşun müşteri hizmetleri de dahil olmak üzere ürün ve hizmetlerini geliştirme yeteneğini artırarak müşteri memnuniyetini artırmak ve personel eğitimi de dahil olmak üzere kaynakların yeterli şekilde edinilmesi ve dağıtılması yoluyla üst yönetime katılım ve taahhüt ederek sağlamak, şikayet ve memnuniyetlerin ihtiyaç ve beklentilerini tanımak ve ele almaktır.

ISO 10002 ayrıca şikayet ve memnuniyet sahiplerine açık, etkili ve kullanımı kolay bir şikayet ve memnuniyet süreci sağlamak, müşteri hizmetleri de dahil olmak üzere ürün ve hizmetlerin kalitesini artırmak için şikayet ve memnuniyetleri analiz etmek ve değerlendirmek, şikayet ve memnuniyet işleme sürecinin denetimi, şikayet ve memnuniyetlerin ele alınma sürecinin etkinliğini ve etkinliğini gözden geçirmek amacıyla yorumlanarak uygulanabilir.

ISO belgesi, kuruluş dışındaki kararlar veya istihdamla ilgili anlaşmazlıklar için atıfta bulunulan anlaşmazlıklar için geçerli değildir.

ISO 27001: 2013 bilgi güvenliği organizasyon kapsamında bir bilgi güvenliği yönetim sisteminin kurulması, uygulanması, sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi için gereksinimleri belirler. Ayrıca kurumun ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bilgi güvenliği risklerinin değerlendirilmesi ve tedavisi için gereklilikleri de içerir. ISO 27001: 2013'te belirtilen gereksinimler jeneriktir ve tür, boyut veya nitelikten bağımsız olarak tüm kuruluşlar için geçerli olmaları amaçlanmıştır.

Boyutları veya ürünleri ne olursa olsun, tüm gıda üreticileri ürünlerinin güvenliğini ve tüketicilerinin refahını yönetme sorumluluğuna sahiptir. Bu nedenlerden dolayıdır ki ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemine ihtiyaç hasıldır.

Riskli ve hijyenik olmayan yiyeceklerin sonuçları insan sağlığı için çok ciddi sonuçlara neden (buradaki gibi) olabilir. ISO'nun gıda güvenliği yönetim standartları, kuruluşların ISO 9001 gibi diğer ISO yönetim standartları ile birlikte çalışarak gıda güvenliği tehlikelerini tanımlamasına ve kontrol etmesine yardımcı olur. ISO 22000, her tür üretici için geçerli olan, küresel gıda içinde bir güvence katmanı sağlar tedarik zinciri, ürünlerin sınırları aşmasına yardımcı olmak ve insanlara güvenebilecekleri yiyecekler getirmektir.

Gıda güvenliği yönetim sistemlerinin, gıda firmalarının hedeflerine ulaşabilmek amacıyla süreçlerinin birbiriyle ilişkili kısımlarını yönetme biçimidir. Bu hedefler, ürün veya hizmet kalitesi, operasyonel verimlilik, çevresel performans, işyerinde sağlık ve güvenlik ve daha pek çok farklı konu ile ilgili olabilir.

Kuruluş süreçlerinin karmaşıklık düzeyi

Kuruluş süreçlerinin karmaşıklık düzeyi ve kuruluşun kendine özgü iç ve dış bağlamına özgü olacaktır. Bazı kuruluşlar, özellikle de daha küçük kuruluşlar için, işletme sahibi tarafından güçlü bir liderliğe sahip olmak, her bir çalışandan ne beklendiğini ve kapsamlı belgelere ihtiyaç duymadan kuruluşun genel hedeflerine nasıl katkıda bulunduklarını net bir şekilde tanımlamak anlamına gelebilir. Örneğin, yüksek düzeyde düzenlenmiş sektörlerde faaliyet gösteren daha karmaşık işletmeler, yasal yükümlülüklerini yerine getirmek ve kuruluş amaçlarını yerine getirmek için kapsamlı belgelere ve kontrollere ihtiyaç duyabilir.

Bir ekip olarak sıfırdan standart hazırlamak ortak hedefiyle birlikte çalışan birçok insana ihtiyaç bulunmaktadır. Ekip üyelerimiz tarafından aday gösterilen bağımsız teknik uzmanlardan oluşurken, ISO'nun rolü bir yönetmeni bu web sitesinde iso belgesiyle açıklananlar AdlBelge’de olduğu gibi diğer kalite belgeleri içinde geçerlidir.

İlk adım çoğunlukla belirli bir alandaki pazar ihtiyacını karşılayan bir taslak çalışmasının geliştirilmesi ile başlanır. Bu daha sonra yorum ve daha fazla geliştirilebilmesi amacıyla görüşlere açıktır.

Eğer taslak standard üzerinde herkes hemfikir ise bu durumda oylama sürecinin sonucu fikir birliğinin anahtarı olacak ve deneme yayınlarına başlanacaktır. Eğer bu başarılırsa, taslak bir ISO standardı olma yolunda ilerliyor. Anlaşmaya varılamazsa, taslak daha fazla değiştirilecek ve tekrar oylanacak.

İlk adımdan son olarak standardın yayına alınmasına kadar geçen süre ortalama bir standardın geliştirilebilmesi yaklaşık üç yılı bulabilmektedir.